Der Weg Einer Freiheit: Live In Berlin

De Weg Einer Freiheit timmert langzaam aan zijn muzikale loopbaan maar is goed op weg naar de top. De band werd in 2009 opgestart door Nikita Kamprad (alle instrumenten) en Tobias Jaschinsky (vocals). Een zeven tracks titelloze ep zorgde ervoor dat de muziekwereld op de hoogte werd gebracht van dit nieuwe black metal gezelschap. Een jaartje later werd de ep opnieuw uitgebracht met een extra nummer: meteen hun eerste item op een label. Een stevig werkschema en een jaar later waren twee ep’s en een nieuw full-album een feit. Intussen was ook een drummer aan de line-up toegevoegd. 2012 was ook het jaar dat mede-oprichter Tobias Jaschinsky de band verliet. Nikita liet het niet aan zijn hart komen en neemt er dan ook maar de vocalen bij, al is de band intussen ook aangevuld met een extra gitarist en een bassist. In 2015 zet de Der Weg Einer Freiheit een enorme stap voorwaarts dankzij een deal met het befaamde Season Of Mist label voor het album ‘Stellar’. Het opent extra deuren en de band kan op grote festivals aantreden alsook mooie plaatsjes binnen rijven als support act bij o.a. The Black Dahlia Murder, Downfall Of Gaia of Amenra. ‘Finistere’, het studio album uit 2017, bevestigt meteen al het goede wat over de band de ronde doet. En dat bewijzen ze nu aan de hand van dit live opgenomen ‘Live In Berlin’. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Einkehr’ tot de laatste klanken van het afsluitende ‘Ruhe’ worden we bij het nekvel gegrepen en meegesleurd op een zinderende krachtige trip in de muzikale wereld van Der Weg Einer Freiheit. Immens krachtige black metal erupties (aan een soms waanzinnig tempo) worden afgewisseld met ingetogen, sfeervolle passages (aan soms een bijna slaapverwekkend tempo (niet negatief bedoeld!)) die ervoor zorgen dat kracht en agressie extra in de verf worden gezet. Wie nog niets in huis heeft van dit gezelschap, krijgt met de tien tracks op dit album toch een mooie overzichtje van de carrière van deze heren tot nu toe, daar er een nummer uit het debuut (‘Ewigkeit’) langskomt alsook nummers uit het meest recente studio-album (‘Skepsis Part I’ en ‘Skepsis Part II’). Voor de fans van de band is dit live opgenomen album een mooi visitekaartje van hoe het er aan toe gaat tijdens een concert van Der Weg Einer Freiheit.

Luc Ghyselen (85)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Einkehr 2. Der Stille Fluss 3. Repulsion 4. Skepsis Part I 5. Skepsis Part II 6. Ewigkeit 7. Zeichen 8. Aufbruch 9. Lichtmensch 10. Ruhe