Sinmara: Hvisl Stjarnanna

Noem het ironisch, maar IJslandse black metal is hot. Één van de grote doorbraken daarin was ‘Aphotic Womb’, het meesterlijke debuut van Sinmara uit 2014. Nu zijn de occulte heren terug met een vervolg: ‘Hvisl Stjarnanna’ (uit te spreken op eigen risico; MUSIKA is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke tongverstuikingen). De verwachtingen zijn dan ook torenhoog, maar wie hoog klimt, kan diep vallen … Opener ‘Apparitions’ kan ons nog niet helemaal overtuigen. Sinmara presenteert ons nog steeds dezelfde slome, onheilspellend echoënde black metal als op MLP ‘Within The Weaves Of Infinity’ en het is absoluut niet slecht, maar zeker ook niet origineel. De melodie blijft nagenoeg constant hetzelfde en onderscheidt zich niet van de twaalf andere bands in hetzelfde dozijn, wat het tot goede achtergrondmuziek maakt maar ook niet meer dan dat. Gelukkig doen de volgende drie nummers het heel wat beter! De gitaren en ritmes worden al heel wat creatiever, vinniger en melodischer en ook de bas is zeer uitdrukkelijk aanwezig. Soms valt het zelfs bijna jazzy te noemen! ‘Mephitic Haze’ herbergt een mooi melancholisch, traag en tragisch breekpunt dat de scène zet voor het openbreken van een zeer nostalgische sound die in het hele album wel te vinden is. Deze nadruk op atmosfeer hangt ook samen met het lyricaal concept: het bezingen van een bonte verzameling aan duistere, mythische spookwezens. Ook ‘The Arteries Of Withered Earth’ zet zich op de kaart met nukkige, korte, haast progressief technische gitaaraanslagen, ook al blijft het melodisch of qua compositie niet bijster origineel. ‘Crimson Star’ begint een beetje voorspelbaar, maar een aantal inventieve gitaarlijnen doorbreken de sleur. Dit soort spitsvondigheden duikt regelmatig op doorheen het album! Titelnummer en afsluiter (over ‘Ur Kaleik Martrada’ heb ik niks te zeggen) ‘Hvisl Stjarnanna’ combineert dan weer het melancholische van een melodische gitaar met slepende, slopende ritmes. Sinmara slaagt er hier niet in om ‘Aphotic Womb’ te overtreffen, maar overklast met een aantal creatieve keuzes toch wel een groot deel van de hordes aan “vuile”, duistere atmosferische black metal. Laat deze band nog een beetje groeiruimte en ze spelen ons binnenkort allemaal omver!

Sam Bruynooghe (75)

Van Records

Tracklist: 1. Apparitions 2. Mephitic Haze 3. The Arteries Of Withered Earth 4. Crimson Stars 5. Ur Kaleik Martrada 6. Hvisl Stjarnanna