Nebula: Demos & Outtakes ’98-’02

Nebula werd in 1997 opgestart door gitarist Eddie Glass en drummer Ruben Romano nadat ze desert rock pioniers Fu Manchu verlieten. Het duo vond al vlug een gelijkgestemde bassist, Mark Abshire, en Nebula was een feit. Het gezelschap zorgde voor o.a. vijf full-albums alvorens er in 2010 mee op te houden. Maar bij Eddie Glass (gitaar, vocals) bleef het heilige vuur branden en sinds 2017 is Nebula terug actief met drummer Mike en bassist Tom Davies. Met deze ‘Demos & Outtakes ’98-’02’ is zowat alles wat de band op band vastlegde nu verkrijgbaar. ‘Demos & Outtakes ’98-’02’ telt tien opnames die een mooi beeld schetsen waarvoor Nebula nu precies voor staat: knappe stoner rock met psychedelische invloeden die doen denken aan o.a. Jimi Hendrix, MC5 of The Stooges. Niet dat ze een van deze drie genoemde bands ook maar na-apen, maar de invloeden zijn er wel. Elk van de tracks op dit schijfje staat er echt wel, je kan bijna niet geloven dat dit demo’s en outtakes zijn, al hoor je die laatsten natuurlijk wel omdat die nummers niet volledig werden opgenomen. Wie van krachtige en energiek gebrachte stoner rock houdt, mag deze ‘Demos & Outtakes ’98-’02’ blindelings aan zijn of haar collectie toevoegen. Vernieuwend in het genre is het allerminst, maar de speelvreugde, de energie en het enthousiasme spatten zo de huiskamer in.

Luc Ghyselen (78)

Heavy Psych Sounds HPS 088

Tracklist: 1. Stagnant Pool 2. Whalefinger 3. Humbucker 4. Smokin’ Woman 5. Sun Creature 6. You Got It 7. To The Center 8. Synthetic Dream 9. How Does It Feel To Feel 10. Nervous Breakdown