Nordjevel: Necrogenisis

Nordjevel is een Noorse black metal band die ondertussen toe is aan zijn tweede album. Over bezetting zal ik kort zijn: ze wisselt nogal veel en als je het precies wilt weten, dan moet je het maar zelf uitzoeken op Metal Archives. Soms heb ik de indruk dat de meeste black metal bands bestaan uit een stel zwarte prima donna’s met teveel schmink op hun toch al lelijke smoel die niets liever doen dan mekaar het leven zuur maken (figuurlijk dan, alhoewel het mij niet zou verwonderen dat in een andere realiteit sommige echt niets liever zouden doen dan hun bandgenoten te vergasten op en badje met zuur). En als sommige black metal fans hierdoor op hun duivelsstaart getrapt zouden zijn, dan laat het mij eerlijk gezegd koud. Anders moeten ze maar sterke broer Satan sturen (na 17h00 liefst). Terug bij de les. Nordjevel kan niet typischer Noorse black metal zijn. Ik bedoel hiermee: beregoed, voorspelbaar, over de top, traditioneel, etc. Hebt u hem? Er zijn zowel voordelen als nadelen mee gemoeid. Nordjevel brengt niets origineel, maar het is wel zeer genietbaar, en dit gedurende negen nummers van verschillende lengte. Dit is meer voor de fans van Necrophobic, Dark Funeral, Gorgoroth dan voor Behemoth of Diabolical fans; dus voornamelijk traditionele black metal en weinig anders. Nordjevel vond onderdak bij Osmose en zitten daar goed veronderstel ik. Bij een grotere firma zouden ze snel tweederangs prioriteit krijgen, terwijl ze bij Osmose waarschijnlijk als prima donna’s verzorgd zullen worden. Oeps, I did it again. Conclusie: excellent; maar hoogstwaarschijnlijk enkel voor de traditionele black metal fan. Opgelet: De gelimiteerde digipack heeft één nummer extra !

Frederik Blieck (86)

Osmose Productions OPCD 360

Tracklist: 1. Sunset Glow 2. Devilry 3. The Idea Of One-Ness 4. Black Lights From The Void 5. Amen Whores 6. The Fevered Lands 7. Nazarene Necrophilia 8. Apokalupsis 9. Panzerengel