Aexylium: Tales From This Land

Folk metal, een (sub)genre dat we eigenlijk wel koesteren bij MUSIKA. Toch deed de naam Aexylium niet echt veel belletjes rinkelen. Na wat opzoekwerk ontdekten we dat Aexylium ontstond in Varese, ItaliĆ« in 2014 en dat ‘Tales From This Land’ het debuutalbum is van dit acht koppig gezelschap. Er waren eerder reeds een demo en een ep, maar voor ons is dit de eerste kennismaking met Aexylium. En we zijn overtuigd dat dit gezelschap zijn bestaansrecht heeft. We worden meegesleurd met elf uitstekend opgebouwde en gearrangeerde nummers die meestal een heel vlot tempo meekrijgen en dan ook aanzetten tot opzwepend muzikaal geweld. De instrumentale opener ‘Prelude To A Journey’ opent eerst nog wat aarzelend alvorens het geheel aan kracht en spanning wint om uiteindelijk met vioolklanken te eindigen. Meteen krijgen we dus een heel pak ingrediĆ«nten voorgeschoteld die de sound van Aexylium uit maken. Naast viool is er ook de fluit als puur authentiek instrument en dat hoor je mooie accenten leggen tijdens het stevige en opzwepende ‘Black Flag’ waarin ook krachtig maar melodieus gitaarwerk zijn deel van de aandacht opeist. Dit alles wordt perfect ondersteund door mooie drumpatronen, stuwende basslijnen en een dik tapijt van keyboardklanken. Terwijl we verwend worden met krachtige maar cleane vocalen tijdens ‘Black Flag’ zijn het de stevige op melodic death metal afgestemde vocalen die met de meeste aandacht lopen tijdens ‘Into The Jaws Of Fenrir’. Eluveitie’s Chrigel Glanzmann lijkt plots niet veraf. En toch blijft dit gezelschap zijn eigen gezicht tonen door toevoeging van extra koorzang en de cleane vocalen. Met ‘Aexylium’ gaat het gezelschap richting uiterst aanstekelijke punk rock / Celtic folk op. Check alvast de mooie pulserende bassloopjes tijdens dit opzwepend nummer. De krachtige cleane vocalen zijn weer te horen tijdens ‘Favourite Nightmare’, een nummer dat net iets minder in onze smaak valt. Geef ons dan maar ‘Banshee’ waar melodic death metal opnieuw aan het venster komt piepen in samenspel met folk metal. Kracht en melodie gaan hand in hand in het stevige ‘Tales From Nowhere’, terwijl we met ‘Revive The Village’ opnieuw een opzwepende punk rock / Celtic folk nummer voorgeschoteld krijgen: ambiance verzekerd! Er wordt bij momenten wat gas terug genomen voor het beklijvende ‘The Blind Crow’, dat er uiteindelijk toch wel stevig tegenaan gaat. Melodieus en toch stevig en krachtig gaat het gezelschap verder met ‘Judas’ Revenge’ om tenslotte af te sluiten met het energiek en gedreven ‘Radagast’ dat een gemakkelijk mee te brullen refrein heeft. We kunnen dan ook besluiten dat we echt wel gecharmeerd zijn door Aexylium en dat we uitkijken om dit gezelschap eens live te mogen meemaken. Iets wat hoogstwaarschijnlijk in een wild en aanstekelijk feestjes uitmondt.

Luc Ghyselen (90)

Underground Symphony Records USCD 175

Tracklist: 1. Prelude To A Journey 2. Black Flag 3. Into Ihe Jaws Of Fenrir 4. Aexylium 5. My Favourite Nightmare 6. Banshee 7. Tales From Nowhere 8. Revive The Village 9. The Blind Crow 10. Judas’ Revenge 11. Radagast