Dominanz: Let The Death Enter

Het Noorse Dominanz werd in 2006 opgestart als Cult Of Deception als een project van Roy Mathisen (vocals, bass, gitaar, synthesizer). In 2008 werd de naam gewijzigd tot Dominanz en werd het project een full band met tegenwoordig, naast Roy, ook nog Frode Gaustad (drums), Luis Vilchez (gitaar) en Marius Fimland (contrabass). ‘Let The Death Enter’ is het derde full-album voor Dominanz en de heren zetten de koers verder die ze al eerder uit tekenden. Black metal vormt de overduidelijke basis en daar worden elementen industrial in verwerkt om het geheel een mooie atmosferische bijklank te verlenen. Het zorgt voor heel beklijvende stukken die zelfs naargeestig kunnen overkomen. Een treffend voorbeeld van dat laatste is ongetwijfeld het korte ‘Occendi Credentis’, waar wat koorzang, in de achtergrond, gecombineerd wordt met synthesizer klanken. Maar over het algemeen kiest Dominanz dus voor stevige, krachtige en zwartgeblakerde stukken muziek waar de rauwe en ruwe vocalen van Roy perfect op aan sluiten. Die worden soms afgewisseld met wat koorzang die toch steeds een ondersteunende rol heeft maar wel voor extra ongemakkelijk gevoel zorgt. Terwijl Dominanz op het vorige album, ‘Noxious’ (2014), nog extra vocale steun kreeg van o.a. Abbath en Olav Iversen (Sagh), is dit nu niet aan de orde. De vocalen van Roy zorgen immers voor voldoende diepgang. En daar het puur muzikale gedeelte ook al van hoog niveau is, zijn wij best onder de indruk van het werk van Dominanz dat kracht, woede en agressie uitstraalt, maar tevens nooit het melodieuze uit het oog verliest.

Luc Ghyselen (85)

Mighty Music PMZ 297

Tracklist: 1. Death Is Watching You 2. Lucifer 3. Let The Death Enter 4. Code Of Silence 5. Occendi Credentis 6. Ruins Of Destruction 7. Troops Of Hell 8. Born With Desires 9. Echoes From The Moment Of Death 10. Absence Of The Sun