Evergrey: The Atlantic

Het Zweedse Evergrey zorgt sinds hun opstart in 1995 telkens opnieuw voor knappe albums. Met ‘The Atlantic’ zijn de heren aanbeland bij album nummer elf en nog steeds kan hun donkere, melodieuze mix van progressive metal en power metal ons bekoren. Het technische kunnen van de heren staat buiten twijfel: tal van verrassende wendingen komen opnieuw in elke song voor en dat zorgt er voor dat je zelfs na een paar luisterbeurten nog steeds nieuwe dingen weet te ontdekken. Schitterende drumpatronen en pulserende basslijnen tekenen de basis uit. Krachtige riffs en wervelende toetsenpartijen zorgen voor extra kleur en sfeer, terwijl melodieuze inventieve gitaarsolo’s en de toch wel schitterende vocalen van frontman / bandleider Tom S. Englund het geheel toppen. Mindere tracks zijn opnieuw nergens in zicht, al moeten we eerlijk toegeven dat deze ‘The Atlantic’ ook niet echte uitschieters in positieve zin telt. Met elke track halen de heren een hoog niveau die o.a. dankzij de talrijke tempo en ritmewisselingen nooit verveelt en je aandacht weet vast te houden. Zelf genoten we het meest van ‘A Secret Atlantis’, maar iedereen zal wel zijn eigen favoriete track naar voor schuiven. Met ‘The Atlantic’ heeft Evergrey opnieuw een heel knap album afgeleverd die als het derde deel wordt beschouwd van een concept.

Luc Ghyselen (80)

AFM Records AFM 685

Tracklist: 1. A Silent Arc 2. Weightless 3. All I Have 4. A Secret Atlantis 5. The Tidal 6. End Of Silence 7. Currents 8. Departure 9. The Beacon 10. This Ocean