Ancient Bards: Origine, The Black Crystal Sword Saga Part 2

Het Italiaanse collectief Ancient Bards ontstond in 2006. Hun debuutalbum, ‘The Alliance Of The Kings, The Black Crystal Sword Saga Part 1’ werd in 2010 op de markt gebracht en kreeg heel lovende kritieken. De bombastische mix van symphonic metal en power metal sloeg dan ook goed aan bij pers en publiek. Ondertussen zorgde het gezelschap voor knappe albums als ‘Soulless Child’ (2011) en ‘A New Dawn Ending’ (2014) die opnieuw op heel lovende kritieken konden rekenen. Nu is Ancient Bards er opnieuw met hun vierde album en dit keer krijgen we met ‘Origine, The Black Crystal Sword Saga Part 2’ het vervolg op het verhaal dat ze met het debuut hebben opgestart. Nog steeds klinkt de mix van symphonic metal en power metal heel bombastisch, zonder dat de band melodie en kracht vergeet. Daarbij mogen we niet vergeten dat Ancient Bards met Sara Squadrani over een waarlijk schitterende vocaliste beschikt. Voeg daar een pak klasse muzikanten aan toe en je verkrijgt een sterke band die hier in onze contreien nog steeds niet voldoende geapprecieerd wordt. Na een korte bombastische maar stijlvolle opener, waar gesproken woorden het verhaal schetsen waarin Ancient Bards ons meeneemt, zet ‘Impious Dystopia’ meteen de toon. Het is een gedreven en energieke track geworden waar melodie en kracht hand in hand gaan die aan een stevig tempo op je afkomt. Vocaal krijg je meteen alle ingrediënten die Ancient Bards maken: mooie koorzang, zware mannelijke grunts en superbe cleane vrouwelijke vocalen. Tempo en ritmewisselingen zijn je deel, terwijl gitaar en keyboards om je aandacht strijden onderwijl schitterend ondersteund door prachtige basslijnen en mooie drumpatronen. De toon is gezet en op dit schitterende elan gaat het zestal – Daniele Mazza (keyboards, orkestratie), Claudio Pietronik (gitaar), Sara Squadrani (vocals), Federico Gatti (drums), Martino Garattoni (bass) en Simone Bertozzi (gitaar, growls) – zonder aan kracht en impact in te boeten. Track na track weet Ancient Bards te overtuigen met het waarlijk schitterend opgebouwde en prachtig gearrangeerde bijna vijftien minuten durende ‘The Great Divide’ als machtige apotheose. En hoe goed het muzikaal allemaal ook in elkaar vloeit, het zijn de prachtige vocalen van Sara Squadrani die het meest in de kijker lopen en het geheel naar een nog hoger niveau stuwen. Liefhebbers van de band moeten we al lang niet meer overtuigen, maar het wordt duidelijk tijd dat muziekfanaten die de band nog niet kennen Ancient Bards ontdekken. En met deze ‘Origine, The Black Crystal Sword Saga Part 2’ krijgen die nu opnieuw een mooie kans.

Luc Ghyselen (95)

Limb Music LMP 1901-173

Tracklist: 1. Origine 2. Impious Dystopia 3. Fantasy’s Wings 4. Aureum Legacy 5. Light 6. Oscurità 7. Titanism 8. The Hollow 9. Home Of The Rejects 10. The Great Divide (Part 1 – Farewell Father, Part 2 – Teardrop, Part 3 – Il Grande E Forte Impero)