Missiles Of October: Better Days

Missiles Of October is een vuile noise / punk / hard rock formatie uit de Trumpiaanse hellhole die wij Belgen al eens Brussel durven noemen. Het trio van drum, bas en gitaar betitelt zichzelf steevast als oude knarren en leeft volgens het motto “hoe vettiger, hoe prettiger”. Dat merk je al meteen vanaf de eerste tonen van dit album ‘Better Days’, dat in 2016 op de wereld werd losgelaten. Opener ‘State Of Crisis’ heeft wel een anarchistisch crusty laagje over zich, dat al meteen mooi aansluit bij de Sovjet-cartoonstijl van het artwork. Met basale, primitieve akkoorden – want waarom het moeilijker maken dan het is – trekken de Missiles Of October ons mee in hun malström van nihilistische energie, hypnotiserend in haar eenvoud. Dikke pluim voor de leuke, bezwerende bas die erg creatief uit de hoek komt! Ook ‘No Brain No Headache’ – en alle volgende nummers – volgt datzelfde voorschrift, maar het is net het vuile repetitieve dat deze band cachet geeft. Anderzijds moeten deze mannen toch echt niet veel last van hoofdpijn hebben, want inhoudelijk heeft ‘Better Days’ wel erg weinig te bieden. Muzikaal overheerst één enkele riff per nummer. Ontzettend smeuïge gemeenplaatsen in sterk gebroken en kinderlijk “Frenglish” volgen elkaar in sneltempo op en wanneer de vettige grommen ook nog eens ingewisseld worden voor een vervelend praatstemmetje, wordt het zelfs een beetje pijnlijk. Absoluut dieptepunt van het album is zonder enige twijfel ‘Problems’, waar de heren middenin het nummer blijkbaar een collectieve beroerte krijgen en “problems” stamelen terwijl ze vreemde dingen doen met hun instrumenten. Misschien artistiek bedoeld, maar het komt eerder over als een goedkope manier om een gebrek aan inspiratie te verdoezelen. Het daaropvolgende nummer heet ‘Blah-Blah-Blah’ en daarmee is alles dan ook gezegd. Het album mist over de volledige lijn diepgang en variatie. Lichtpunt sinds de eerste twee tracks is wel ‘Loser’: niet alleen omdat ze zichzelf schaamteloos als losers betitelen, maar vooral omwille van het simpele maar echt leuke riffje en de toevoeging van een paar heel goed geplaatste hoge akoestische noten naar het einde toe. Ze kunnen het dus wel, maar willen er bewust niet teveel moeite voor doen omdat muziek voor deze heren een uitlaatklep moet zijn waar alles kan en mag. Deze muziek werkt alleen maar – maar dan werkt ze ook echt wel – live in een donkere kroeg met een heleboel biertjes erbij. Dat kan je op vrijdag 24 mei aan den lijve komen ondervinden in RockCafé Den Drummer in Gent!

Sam Bruynooghe (50)

Independent Release

Tracklist 1. State Of Crisis 2. No Brain No Headache 3. Satisfaction In Nothing 4. Better Days 5. Everyday 6. Loser 7. Chainsaw 8. Problems 9. Blah-blah-blah 10. Two Feet In Sludge