A Pale Horse Named Death: When The World Becomes Undone

A Pale Horse Named Death, de vijfkoppige doom metal band die vanuit New York werkt aan duistere muziek laat in januari hun nieuwe werk los op de wereld. De plaat kreeg de naam ‘When The World Becomes Undone’ en telt dertien nummers. Met nummers als ‘When The World Becomes Undone’, ‘Love The Ones You Hate’, ‘We All Break Down’ en het meer duistere ‘Vultures’ hebben we nummers die balanceren tussen logge duisternis en melodieuze schoonheid. Iets wat we in vele nummers op het album zien terugkomen en wat ze tot in de puntjes hebben uitgewerkt. Als gehypnotiseerd luisteren we naar het album dat ons meevoert op een bleek paard doorheen een duistere wereld die we misschien liever niet ontdekt hadden, maar toch met grote ogen bewonderen omwille van zijn onverwachte schoonheid en balans. Door het afwisselende samenspel van melodie en zware riffs geeft het album je gemengde gevoelens waarbij je op een dunne lijn staat tussen verdriet en geluk. Verder vragen we ons af of nummers als ‘The Woods’ en ‘Succumbing To The Event Horizon’ hun plaats op dit album wel echt verdienen aangezien ze meer als opvulling gebruikt worden en er zelfs geen muziek aan te pas komt. Maar ondanks deze twee nummers horen we een band die er staat en die bewijst dat ze goed zijn in wat ze doen en dus ook een album afleveren met sterke nummers en mooie muzikale lijnen en ideeën die tot in de puntjes zijn uitgewerkt. Met veel plezier hebben we naar ‘When The World Becomes Undone’ geluisterd, en dat zal in de loop van 2019 ongetwijfeld nog vaker gebeuren.

Tom Kuppens (85)

Long Branch Records

Tracklist: 1. As It Begins 2. When The World Becomes Undone 3. Love The Ones You Hate 4. Fell In My Hole 5. Succumbing To The Event Horizon 6. Vultures 7. End Of Days 8. The Woods 9. We All Break Down 10. Lay Down The Wicked 11. Splinters 12. Dreams Of The End 13. Closure