Treat, Biebob.

Treat, supports: Dark Sky, Jessica Wolff – 02/11/2018 – Biebob, Vosselaar.

Twee november, Allerzielen…een koude vrijdagavond en er staan drie melodic rockbands op de affiche in de Biebob te Vosselaar. Wat direct opviel bij de ingang was dat ook deze avond, de opkomst nogal magertjes ging uitvallen … om vijf voor zeven stond er meer pers dan publiek. Nochtans zijn de bands niet van de minste: Treat, Dark Sky & Jessica Wolff zijn degelijke AOR / melodic rockbands maar misschien niet al te bekend bij het grote publiek. Toch hebben twee van hen reeds een lange staat van dienst.

Jessica Wolff mocht de boel op gang trekken. Deze relatief jonge Finse band rond zangeres Jessica Wolff slaagde daar wonderwel in. Het stemgeluid van deze frele dame paste wonderwel bij de licht verteerbare rocksongs, haar glimlach deed de rest en deden je de koude novemberavond snel vergeten, de weinige aanwezigen reageerden eerder lauwtjes maar de band liet het niet aan het hart komen en speelde alsof het een volle zaal betrof. Speciale vermelding trouwens voor de bassist!! Die nam de rest van de groep op sleeptouw zodat ze op het einde dan toch nog het welverdiende applaus kregen. Best wel een aardig optreden!

Dan valt de beurt aan de sympathieke Duitse band Dark Sky die hier hun allereerste show in ons Belgenlandje komen spelen. De Biebob is “the place to be” was hun op voorhand ingefluisterd!! Bij heel wat aanwezigen volledig onbekend (ook bij mij), maar dat was na hun spetterende show snel rechtgezet. Wat opzoekingswerk leerde me dat de band opgericht werd ergens in de vroege jaren tachtig van vorige eeuw. Maar eigenlijk begint het pas te lopen eind jaren negentig. Regelmatig wordt nieuw werk opgenomen en intensief getourd, o.a als support van Magnum en Thunder. Deze heren zijn dus niet aan hun proefstuk toe en dat zie je en hoor je! Ze serveren ons een set die opgebouwd is rond hun laatste werkstuk, “Once” (cd + dvd), dat het levenslicht zag eerder dit jaar. En of ze een zaal kunnen laten rocken!!! Jawadde, dit is heerlijke kost! Lekker in het gehoor liggende songs, met een erg goeie zanger die het klappen van de zweep kent, geen seconde stilstaat, heerlijke guitar solo’s, pompende baslijnen uit een toch wat speciaal uitziende bass guitar: het enthousiasme en spelplezier druipt er zo af en de vonk slaat over naar de nu toch al wat meer gevulde Biebob. Handen gaan de lucht in, er wordt hier en daar zelfs wat lucht guitar gespeeld … dit was een coole set van een coole band … hier zijn fans bijgewonnen, dat is zeker en wie van al dit moois nog geen genoeg heeft kan naar hartenlust de dvd met opnames uit 2015 thuis nog eens bekijken! Top!

Nu de Biebob toch bijna voor de helft gevuld is komt, last but not least, Treat de stage in vuur en vlam en vlam zetten.Sedert 2006 terug na een lange break heeft deze Zweedse band nog niks ingeboet aan power. Hun aanstekelijke melodic rock swingt als een stel losgeslagen tieten en slaat aan als het vuur aan de lont. Het merendeel van het publiek zingt de meeste songs luidkeels mee. Kippenvel momenten die door de band absoluut gewaardeerd worden en die hen tot het uiterste drijven om een onvergetelijke show neer te zetten. Een gevarieerde set, met songs uit hun nieuwe cd ‘Tunguska’ aangevuld met nummers uit ‘Coup De Grace’ en ‘Ghost Of Graceland’, wordt met een ongelofelijke drive en energie gebracht. Zanger Robert Ernlund weet hoe je het publiek entertaint en is ondanks zijn gezegende leeftijd nog altijd goed bij stem maar toch komt ze hier en daar wat minder krachtig voor de dag. Al kan het ook gewoon door de hitte op het podium zijn, want de place was hot!! Het zweet droop er letterlijk af! Bass player Pontus Egberg staat met heel veel alure op het podium en is pure klasse! Anders “Gary” Wikström (lead guitar) schudt de meest fantastische solo’s uit zijn mouw waarbij de grimassen op zijn gezicht boekdelen spreken. Keyboard player Patrick Appelgren zorgt voor een sublieme touch terwijl drummer Jamie Borger der een lel op geeft dat het geen naam heeft! Prachtig en erg sterk optreden van deze heren.

Hoe zalig kan een avondje classic / melodic rock zijn … terwijl op de terugweg ‘Tunguska’ nog een keer door de boxen knalde …

Met dank aan Birgitt Schwanke (Metalopolis), Eddy Freiberger (Treat), Sjuul Kok (Frontiers Records) en Cindy Duchene (Biebob).

Tekst : Livine Dereuck.

Foto’s : Marc Callens.