Creye: Creye

Creye kon ik enkele maanden geleden aan het werk zien tijdens het Melodic Rock Festival in Malmö. Als onbekende nieuwkomer hadden ze nog geen album uit en ik kon hen dus niet eerder “op de rooster” leggen. Maar het bleek al gauw dat deze jonge en bruisende Zweedse band uit het goede hout gesneden was. Zweden bewijst alweer een goede voedingsbodem te zijn voor geweldige melodieuze rock. Creye werd begin 2015 gevormd door de gitarist Andreas Gullstrand. Zijn visie was om een eighties klinkende pop / rock sound te maken zonder een kopie te worden van de vele andere bands. Met deze energieke mix van AOR, pop en melodieuze rock lijkt Creye daar met verve in te slagen. De klasse van dit album vind je in elk nummer terug. De eerste single ‘Holding On’ werd al in mei 2018 uitgebracht. Deze opener laat ons ongeduldig watertanden naar wat de rest van het album biedt. Ook de opvolger ‘Nothing To Lose’ combineert het beste van H.E.A.T. en Art Nation. Alhoewel zanger Robin Jidhed in vorige nummers zijn fantastische vocale bereik al liet horen, krijg ik in ‘A Different State Of Mind’ een eerste wow moment bij het refrein. Stilzitten is geen optie en deze oorworm was ook in Malmö mijn aandacht niet ontlopen. ‘Never Too Late’ is het eerste van de twee originele nummers die in 2017 op de ep van de band stonden. Alexander Strandell (Art Nation) stond toen nog achter de microfoon maar heeft dus de fakkel aan Robin doorgegeven. De ontwapenende frisheid van ‘Miracle’ zorgt voor een spontane glimlach op mijn gezicht. Het nummer zou zomaar op de radio zou kunnen klinken. We komen als het ware de poppy kant van de band tegen. En wie ‘Christina’ is weet ik niet maar ik wil haar zeker leren kennen. Het nummer waarin ze bejubelt wordt, klinkt in elk geval fantastisch en is een van mijn favoriete tracks. “Catchy as hell” en doorspekt met het betere gitaarwerk. ‘Straight To The Top’ zou wel eens letterlijk kunnen genomen worden want met deze melodie krijg ik een Top Gun-gevoel die me kriebels geeft waar ik niet meer dacht dat ik daar kriebels had. Erg intiem wordt het met ‘Love Will Never Die’, een mid-tempo ballad die traag op gang komt maar gans mijn hart wist te veroveren. De rockers ‘Still Believe In You’ en ‘Desperately Lovin’’ zorgen terug voor wat extra punch. Als slotnummer kunnen we genieten van het catchy en energieke ‘A Better Way’. De interactie tussen de beide gitaristen Andreas Gullstrand en Frederik Joakimsson is opmerkelijk. Keyboardspeler Joel Rönning zorgt voor een extra dikke laag keyboards in de arrangementen en vermijdt de confrontatie met de gitaristen niet. Andreas staat meerdere keren garant voor excellente solo’s en progressieve kristalheldere riffs. Muzikaal past het allemaal voortreffelijk goed. Robin Jidhed levert indrukwekkende vocale prestatie, maar de appel valt niet ver van de boom in deze familie (vader Jim Jidhed is zanger van Alien). Het album is een geweldig debuut met fenomenale prestaties van iedereen, die telkens iets nieuws trachten te brengen met hun melodieën en arrangementen. Ik kan enkel hopen dat Creye blijft doorgaan, want de line-up kreeg al meerdere keren een aanpassing. Recentelijk werd ook nog aangekondigd dat ook de (nieuwe) zanger Robin Jidhed en keyboardspeler Joel Rönning vervangen werden. De huidige line-up bestaat uit zanger August Rauer, lead gitarist Andreas Gullstrand, ritme gitarist Fredrik Joakimsson, keyboardspeler Joel Selsfors, bassist Gustaf Örsta en drummer Arvid Filipsson.

Rocking Klingon (92)

Frontiers Records FRCD 879

Tracklist: 1. Holding On 2. Nothing To Lose 3. Different State Of Mind 4. Never Too Late 5. All We Need Is Faith 6. Miracle 7. Christina 8. Straight To The Top 9. Love Will Never Die 10. Still Believe In You 11. City Lights 12. Desperately Lovin’ 13. A Better Way