Arion: Life Is Not Beautiful

De band kende een start toen het trio drummer Topias Kupiainen, keyboardspeler Arttu Vauhkonen en snarenvirtuoos Iivo Kaipainen elkaar eind 2011 in de muziekschool tegen kwamen. Samen met bassist Georgi Velinov en zanger Viljami Holopainen vormden ze de band Arion. Hun allereerste nummer, ‘Lost’ (uitgebracht in januari 2013), nam deel aan een Finse liedjeswedstrijd. Daar werden de jonge gasten opgemerkt door Mr. Riku Pääkkönen, de eigenaar van Ranka Kustannus en het brein achter de succesverhalen van onder andere Nightwish en Sonata Arctica. In mei 2013 tekende Arion een opnamedeal met Ranka en ging de studio in om hun debuut ep, ‘New Dawn’, op te nemen. Deze werd in november van hetzelfde jaar uitgebracht en kon rekenen op veel lovende kritiek. Dit was de basis voor hun eerste full album ‘Last Of Us’. Met als verklaring dat zijn hart in een ander muziekgenre ligt, verliet zanger Viljami Holopainen kort daarop de band. Lassi Vääränen nam de plaats achter de microfoon in. Maar nu het album zelf … De epische en instrumentale intro ‘The End Of The Fall’ laat crescendo de verwachtingen opborrelen en brengt ons in een tweetal minuten naar een climax. ‘No One Stands In My Way’ vervolgt ruw, agressief maar melodieus. Het is een duister en speciaal nummer dat meerdere luisterbeurten nodig heeft. Lassi kreeg meteen een vuurdoop van formaat wanneer hij met Elize Ryd het explosieve duet ‘At The Break Of Dawn’ mocht opnemen. Dit nummer is terecht een bommetje op YouTube en is in de stijl van Amaranthe. Het had eens anders moeten zijn. Die opmerkelijke samenwerking is opnieuw een duw in de goede richting. Een mystieke intro brengt ons bij een progressieve, krachtige speeddrum in ‘The Last Sacrifice’. De backing vocals geven het nummer extra diepte. Een episch middenstuk laat het energieniveau eventjes zakken om daarna terug in volle kracht te laten losbarsten. ‘Through Your Falling Tears’ kent ingetogen zang van Lassi Vääränen met piano begeleiding van Arttu Vauhkonen. Mijn favoriete nummer is met voorsprong ‘Unforgivable’. Dit melodieus uptempo nummer met uptempo progressieve drumslagen is erg catchy en de erg sterke gitaarsolo van Iivo Kaipainen is ronduit schitterend te noemen. Ook ‘Punish You’ is op YouTube te vinden. Titeltrack ‘Life Is Not Beautiful’ is pure speedmetal met dramatische ondertoon. “There is no way out” schreeuwend en dan rustgevend intermezzo met schurende gitaarsolo die alles op gang trekt, het nummer kent vele kanten. Opvallend een rustige afsluiter met ‘Last One Falls’. Op het album staan nog drie herwerkte versies van nummers uit hun eerder uitgebracht album, maar deze stonden niet bij mijn review-versie. We moesten vier jaar wachten op een opvolger, maar hun moderne melodieuze power metal werkt des te aanstekelijk. Krachtige nummers als ‘The Last Sacrifice’ en vooral het catchy ‘Unforgivable’ behoren tot mijn persoonlijke favoriete nummers. Het album flitst in slechts negenendertig minuten voorbij als we de drie herwerkte tracks van hun vorig album ‘Last Of Us’ er even niet bij rekenen. Met de release van hun tweede full album bewijst Arion hun muzikale vooruitgang.

Rocking Klingon (85)

AFM Records AFM 695-9

Tracklist: 1. The End Of The Fall 2. No One Stands In My Way 3. At The Break Of Dawn 4. The Last Sacrifice 5. Through Your Falling Tears 6. Unforgivable 7. Punish You 8. Life Is Not Beautiful 9. Last One Falls