Frozen Land: Frozen Land

Frozen Land is een nieuwe band die zich uitdrukt aan de hand van symphonic power metal, denk vooral in de richting van hun landgenoten van Sonata Arctica, maar dan wel een paar reeksen lager op gebied van niveau. Alhoewel het vijftal van Frozen Land zijn stinkende best doet om aanstekelijke, vrij vrolijke, uptempo power metal songs te brengen – en daar eigenlijk wel in slaagt – reiken ze bijlange na niet aan het niveau van hun illustere landgenoten. Het grootste verschil zit hem vooral in de vocalen, want Tony Meloni haalt heel zeker het niveau niet van de onvolprezen Tony Kakko. Een ander minpuntje is het feit dat je duidelijk hoort dat Engels niet de moedertaal is van Tony. Maar ook op compositorisch niveau kan Frozen Land niet wedijveren met Sonata Arctica. En toch, zullen liefhebbers van het genre hier een tijdlang zoet mee zijn, want het is niet omdat ze het niveau van Sonata Arctica niet halen dat dit gezelschap geen knap werk aflevert. Wij zitten eerlijk gezegd vaak mee te knikken met de sound, onze voetjes “tappen” vaak het ritme mee, en we willen soms zelfs een luchtgitaar omgorden. Dit om maar te zeggen dat de aanstekelijkheid van ‘Frozen Land’ wel degelijk werkt. We kunnen dan ook besluiten dat dit titelloze debuut van Frozen Land een aardig begin vormt. We zijn zelfs benieuwd of de heren hier een passend vervolg aan zullen breien.

Luc Ghyselen (70)

Massacre Records MASCD 1056

Tracklist: 1. Loser’s Game 2. Delusions Of Grandeur 3. The Fall 4. Underworld (Manala) 5. The Rising 6. Unsung Heroes 7. Orgy Of Enlightenment 8. Mask Of The Youth 9. I Would 10. Angels Crying