Withering Surface: Exit Plan

Het Deense melodic death metal ensemble Withering Surface opende zijn rekening meteen heel sterk. De band werd in 1993 opgestart en zorgde in 1995 met ‘Unique’ voor een eerste demo, die prompt als “beste demo van het jaar’ werd uitgeroepen door de Deense Nationale Radio. Er volgden nog vier full-album, een demo en een ep vooraleer de band de handdoek in de ring gooide. Er volgde nog een afscheidsconcert in de Deense hoofdstad Kopenhagen in 2005 en dan was er de grote stilte. Tot de band in 2019 opnieuw bij elkaar kwam met een enigszins gewijzigde line-up. De heren groeiden muzikaal opnieuw naar elkaar toe en in 2020 werd het comeback album, ‘Meet Your Maker’, voorgesteld. Het album werd goed ontvangen en de plannen waren klaar om het album goed te ondersteunen dank zij een concert tournee en een aantal festivalshows. Helaas, driewerf helaas, gooide de corona pandemie roet in het eten. Maar dat was zeker en vast buiten gitarist Allan Tvedebrink gerekend die nog niet compleet tevreden was met ‘Meet Your Maker’ en dan maar meteen aan het werk toog om nieuw materiaal te schrijven. Het heeft wat voeten in de aarde nodig gehad, waaronder wat last minute wisselingen in de line-up om deze ‘Exit Plan’ af te werken en op de markt te brengen. Uiteindelijk slagen de heren van Withering Surface erin om met een waardige opvolger uit te pakken. Naast Allan is ook vocalist Michael H. Andersen nog steeds aan boord. Op bass vinden we, sinds 2019, Jesper Kvist terug. Achter de drumkit zit Jakob Gundel, maar voor de concerten wordt nu Troels Lund-Sørensen aangekondigd. Gitariste Marco Angioni maakt de band compleet. ‘Exit Plan’ telt tien tracks en na de korte instrumentale opener ‘[Enter]‘ zorgt het vijftal voor heel mooi opgebouwde en gearrangeerde tracks die elke liefhebber van melodic death metal wel zal weten te waarderen. De sound klinkt immers precies zoals producer Soren Andersen het omschrijft: “Brutale riffs, een heel krachtige ritme sectie, agressieve vocalen, melodieuze gitaarsolo’s, … en dat alles mooi verpakt in knappe composities”. Beter kunnen we het eigenlijk zelf niet verwoorden. Track na track weet Withering Surface ons te boeien en zonder dat we compleet overdonderd worden, genieten we toch wel van het vele werk dat het vijftal in dit nieuwe album heeft gestoken. We hopen dan ook dat de band dit keer wel op tournee kan en dat ze zeker en vast niet vergeten om ook eens bij ons in de buurt langs te komen.

Luc Ghyselen (82)

Mighty Music PMZ 400

Tracklist: 1. [Enter] 2. Exit Plan 3. Where Dreamers Die 4. Not the Destination 5. The Oracle 6. I Finally Lost (All Faith In Humanity) 7. Denial Denial Denial 8. Finish What You Started 9. You Hurt This Child 10. Mindreader