Dyscordia, 26 april 2024.

Dyscordia, Beuk, Mordkaul @ De Kreun, Kortrijk.

Het is stilletjes aan een gewoonte geworden voor Dyscordia. Telkens de heren een nieuw album op de markt gooien, wordt De Kreun, in Kortrijk, uitgekozen om hun nieuwste creatie voor te stellen. Dat men dan ook telkens een paar bevriende bands uitnodigt, om het feest van extra klank en luister te voorzien, is ook al bij een traditie. En telkens zorgt dit voor een daverend feestje met de feestvarkens als ultieme afsluiter.

*Foto’s: Mordkaul*

Mordkaul mag de avond op gang trekken en dat deed deze melodic death metal band erg sterk. Het vijftal zorgde in 2021 voor een eerste full-album met ‘Dress Code: Blood’ en bracht vorig de ep ‘Feeding The Machine ā€“ Part 1’ op de markt. Beide werkstukken werden bij ons, van MUSIKA, heel goed ontvangen en ook de keren dat we de band aan het werk hoorden tijdens een live concert wist men ons te overtuigen. Dat was ook nu weer het geval. We kregen ook een paar compleet nieuwe nummers te horen, die perfect aansloten bij wat het gezelschap ons eerder bracht, van een werkstuk dat later dit jaar op de markt zou komen. We kijken er nu al naar uit, want de nieuwe nummers staan als een huis en beloven dus veel goeds.

*Foto’s: Beuk*

Dat je ook met Nederlandse teksten heel stevig rockend en beukend uit de hoek kan komen, bewijst Beuk hier andermaal. Het trio zorgt deze avond voor enorm gedreven en energiek klinkende set die de band een heel pak nieuwe fans zal opleveren. Hier was werkelijk alles tip top in orde. We kregen een hele pak kracht te verwerken in knap opgebouwde nummers die de heren, af en toe met een kwinkslag, ten best geven. Slechts een nummer wordt in het Engels neer gezet, ook al omdat een klassieker met respect moet worden weer gegeven, volgens de heren zelf: Jimi Hendrix ‘Voodoo Child (Slight Return)’.

*Foto’s: Dyscordia*

En dan was het de beurt aan de feestvarkens van de avond: Dyscordia. Het zestal weet als geen andere Belgische band dat een live concert telkens net dat iets meer mag zijn dan wat men op een album brengt. En dat is precies wat de heren keer op keer bewijzen. Niet enkel muzikaal staat de band er steeds opnieuw, maar ook visueel weet Dyscordia de aanwezigen steeds opnieuw extra te prikkelen met wat pyro’s. Dit zorgt voor een heel knappe set waar een pak nieuwe nummers in verwerkt zitten en die perfect aansluiten bij de nummers die de fans al een tijdlang kennen. Dat Dyscordia muzikaal gezien toch wel een beetje geĆ«volueerd is, kan niemand ontkennen. We horen immers een band die steeds melodieuzer wordt en de hardere stukken waar meer grunts en harsch vocals aan bod komen achterwege worden gelaten. Maar dat betekent niet dat een live concert van Dyscordia daarom een mindere belevenis vormt, integendeel misschien. Wij, van MUSIKA, hebben alvast enorm genoten van de schitterende nieuwe nummers en de compleet afgewerkte set van de band. Een volledig uitverkochte De Kreun ging compleet voor de bijl en na afloop hoorden we dan ook niets dan lovende reacties.

Met dank aan Mike de Coene.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.