Gullegem Metal Fest, 12 april 2024, dag 1.

Gullegem Metal Fast @ Dwarsschuur, Gullegem.

Op 12 en 13 maart 2024 was het tijd voor de derde editie van Gullegem Metal Fest. En natuurlijk waren we er met MUSIKA ook dit jaar weer bij.

*Foto’s: Shocker*

Shocker had de eer om dit jaar GMF te openen, en ze hebben het fantastisch gedaan! De zaal was al goed gevuld voor de eerste band. We merkten wel een kleine verandering in de samenstelling van de groep, aangezien er een andere gitarist op het podium stond: Vinnie. Hij vervangt tijdelijk David, die helaas in het gips zit. Maar dit had zeker geen invloed op de show, want ze brachten een geweldige performance met vooral nummers van hun recent uitgebrachte album ‘Fractured Visions Of The Mind’ en ook ‘The Genuine Falls’ van hun eerdere ep. De nummers boden een mix van verschillende stijlen die boeiend bleven en ons bleven verrassen. Hun enthousiasme op het podium straalde uit naar het publiek en zorgde voor een warme start van een weekend.

*Foto’s: Fat Bastard*

De vier leden van Fat Bastard leverden een enthousiaste show, waarbij ze voor het eerst tien nummers van hun unrelaeset album ‘Barely Dressed’ ten gehore brachten. Op het podium brachten ze een dynamische mix van rock en metal, met nummers van hun nieuwe album en ook van hun ep ‘Junk Yard Fest’. Hun live optreden was werkelijk een spektakel om te zien! Het publiek kon hun agressie uiten tijdens het nummer ‘You’re A Piece Of Shit’, waarbij de zaal weerklonk met de zin “FUCK YOU”. Ze sloten hun set af met het nummer ‘Blood, Sweat And Beer’.

*Foto’s: Orthanc*

De West-Vlaamse band Orthanc bracht een krachtige mix van heavy en thrash metal naar het podium. Ze waren er al bij op de eerste editie van GMF en ook dit jaar waren ze van de partij, dus het motto “terug van weggeweest” past goed bij hen. Dit werd vooral duidelijk toen ze in 2019, na een afwezigheid van tweeëntwintig (!) jaar, hun album ‘Carnival’ uitbrachten. Tijdens het optreden speelden ze enkele nummers van tweeëntwintig jaar geleden, zoals ‘The Game’, naast andere favorieten zoals ‘Carnival’, ‘Masked’, en ‘Crimes’. De vocale prestatie van zanger Ortwin Lietaert was indrukwekkend en de muzikale dynamiek tussen Geert Serreyn op drums, Matthias Van Den Berghe op bas en Marnick Serreyn op gitaar vormde een krachtig team. Hun set werd afgesloten met het nummer ‘The Prophet’. Orthanc bewees met hun performance dat ze na al die jaren nog steeds een aanwezigheid hebben in de metal scene.

*Foto’s: Killer*

De Antwerpse groep Killer is een naam die bij velen bekend in de oren zal klinken. Op GMF brachten ze een mix van heavy en speed metal. Voor velen is Killer een geliefde band die al een lange bestaande aanwezigheid heeft in de Belgische metalscene, en dit werd duidelijk weerspiegeld in het enthousiaste publiek dat aanwezig was. De setlist was voornamelijk samengesteld uit nummers van hun meest recente album ‘Hellfire’, maar de band nam ons ook mee terug in de tijd, tot aan 1984, met het nummer ‘Shockwaves’. Het was een optreden dat zowel nieuwe als oude fans wist te bekoren.

*Foto’s: Kate’s Acid*

Voor de afsluiter van de vrijdag bleven we in de heavy metal stijl met Kate’s Acid. Met een lange geschiedenis en een gevestigde reputatie in het genre, is deze band voor velen een bekende naam. Persoonlijk spreekt deze band me niet zo aan, maar ik merkte wel op dat hun muziek een sterke nostalgische waarde heeft voor de oudere generatie. De karakteristieke sound van Kate’s Acid brengen ongetwijfeld herinneringen terug voor diegenen die de gloriedagen van traditional heavy metal hebben meegemaakt.

Met dank aan Véro en het complete GMF team.

Tekst: Kiara Vandewalle.

Foto’s: Bianca Lootens.