Illumishade: Another Side Of You

Illumishade werd opgestart in 2018 door vocaliste / pianiste Fabienne Erni en gitarist Jonas Wolf, beiden ook actief bij Eluveitie. De band ontstond omdat Fabienne voor het behalen van haar mastergraad een muziekconcept en band nodig had. Sindsdien is het gezelschap verder gegaan. Naast het tweetal vinden we hier ook Mirjam Skal (orkestratie, synthesizer), Yannick Urbanczik (bass) en Marc Friedrich (drums). Het vijftal zorgt voor een mix van symphonic rock, metal en pop waar ze ingrediënten uit fantasy en filmmuziek in onder brengen. Met deze ‘Another side Of You’ is het gezelschap aan een tweede full-album – eerste was er ook al ‘Eclyptic: Wake Of Shadows’ (2020) – toegekomen dat veertien tracks telt. Het kwintet opent instrumentaal met het korte ‘Enter The Void’, dat je gerust als een intro mag beschouwen. Daarna krijg je de eigenlijke sound van Illumishade – een samentrekking van de woorden ‘Illumination’ en ‘shade’ – te horen waar ze spelen met tegengestelden als donker en licht, krachtig tegenover zacht, uptempo tegenover eerder traag, … Het komt allemaal aan bod. De focus bij Illumishade ligt op de mooi opgebouwde nummers en de toch wel knappe stem van Fabienne. Toch kan het geheel ons niet volledig overtuigen. Daarvoor komen er, naar onze smaak dan toch, te veel rustiger, kalmere passages langs en leent men iets te veel uit de pop / rock wereld; Met andere woorden: we blijven toch op onze honger zitten. Maar misschien liggen onze verwachtingen iets te hoog of compleet anders, want met twee leden die ook actief zijn bij melodic death metal / folk metal band Eluveitie hadden we toch op zijn minst meer kracht verwacht. Maar zoals eerder gezegd, moeten we wel stellen dat de nummers een mooie opbouw kennen en dat we de stem van Fabienne echt wel knap vinden. We noteren ook een paar heel knappe gitaarsolo’s, maar het is, naar onze smaak dus, allemaal iets te weinig om het geheel aan te raden of om op te vallen in het enorme aanbod aan releases die elke week opnieuw onze kant uit komen.

Luc Ghyselen (72)

Napalm Records NPR 1270

Tracklist: 1. Enter The Void 2. Elegy 3. Enemy 4. In The Darkness 5. Cloudreader 6. Here We Are 7. Cyclone 8. Fairytale 9. The Horizon Awaits 10. Hymn 11. Twily 12. Riptide 13. Hummingbird 14. Verliebt