Einvigi: Monokroma

‘Monokroma’ is het derde album, en tevens het derde dat ik review voor MUSIKA, van de Finse post black metal band Einvigi, opgericht in 2014. En ik ben eigenlijk al fan van het eerste uur en vond hun eerste twee albums echt goed. Afwachten of ze op ‘Monokrama’ de lijn konden doortrekken. Ik was toch wel enigszins verrast door het nieuwe album. Geluid, sound, productie en hun muziek worden alsmaar beter maar dit album is overduidelijk het hardste van de drie en de pure black metal stukken zijn talrijker aanwezig met hevige screams, razendsnelle riffs en dubbele drums maar wel telkenmale afgewisseld met enig mooie rustiger stukken post metal met echt mooie cleane zang. Hierdoor zal de pure black metal fan Einvigi beter vinden dan op de vorige albums, terwijl de fans van lichtere post black metal, shoegaze sommige stukken mogelijks te heavy zullen vinden. Toegegeven, mijn eerste indruk was ook minder overtuigend door dit album maar na het meermaals beluisteren werd ik meer en meer fan want dit is werkelijk een meesterlijke combinatie van black metal met post metal. Het ene geweldig nummer na het andere, de timing om van ritme en genre te wisselen is subliem en perfect afgesteld. De composities van de nummers is briljant en de uitwerking ervan nog beter: dit is alleen topmuzikanten gegeven. Bij wijlen wordt je omver geblazen en net voor je het erover vind gaan, schakelt de band over naar wonderlijk mooie rustiger, erg gevoelige, melodische stukken. In dit genre bewijst Einvigi met ‘Monokroma’ dat ze tot de absolute top behoren. Nog het vermelden waard: alle nummers met een oneigenlijke naam worden in het Fins gezongen wat niet erg is want dit geeft hun sound een extra dimensie. Topklasse van die Finnen.

Bart Verlinde (90)

Einheit Produktionen

Tracklist: 1. Huoma 2. Elossa Eilen, Tanaan Jo Kuollut 3. Tumman Veden Lapsi 4. Ambrosia 5. Kuolintanssi 6. Missa Kuljimme Kerran 7. Monokroma 8. Yksinaisen Laulu pt 1 9. Yksinaisen Laulu pt 2. 10. Yksinaisen Laulu pt 3