Vesperian Sorrow: Awaken The Greylight

Vesperian Sorrow is een Amerikaanse symphonic black metal band die in 1997 vorm kreeg, al kent de band ook wel een voorgeschiedenis als Unholy Descent die terug gaat tot 1994. Met ‘Awaken The Greylight’ is Vesperian Sorrow aan een zesde full-album toegekomen. Het nieuwe werkstuk telt tien tracks die we best wel weten te waarderen. We gaan zeker en vast niet beweren dat het gezelschap – als we het goed hebben bestaat Vesperian Sorrow tegenwoordig uit Christopher Nunez (drums, keyboards), Will Rohirrim (gitaar), Orlando Logan Olivero (vocals) en Gabe Reyes (bass) – ons compleet weet te overbluffen, maar elk van de tien tracks kan op onze bijval rekenen al zijn we niet altijd even enthousiast over alle ideeën die de revue passeren. Het kwartet weet zijn nummers goed op te bouwen en die bevatten voldoende tempo en ritmewisselingen om ons te blijven boeien, Voeg daaraan toe dat de heren een mooie mix brengen van kracht en melodie en dat meestal nogal energiek en gedreven doen, en je begrijpt dat dit viertal ons heel wat te bieden heeft. Wel vragen we ons op heel wat momenten af of Orlando Logan Olivero alle vocals in zijn eentje brengt daar we heel cleane vocalen horen, maar ook heel knappe diepe en rauwe grunts. Als hij werkelijk alle vocalen in zijn dooie eentje weet te brengen dan doen wij alvast heel nederig ons petje af, want zowel de grunts als de cleane stem weet ons te bekoren. Daarnaast zijn we best wel vrij enthousiast over de energieke kracht die we in elk nummer terug vinden, naast de dreiging die er in elk nummer huist. Het valt ons op dat de band de echt symfonische elementen enkel gebruikt om de sound van extra diepte en volume te voorzien zonder dat die steevast op de voorgrond komen en al zeker het geheel niet ondersneeuwen of onder een dikke lage symfonische klanken verbergen. Je hebt het al begrepen: wij zijn best wel te vinden voor deze ‘Awaken The Greylight’, een album waar de fans van de band zo’n vijf jaar op hebben moeten wachten.

Luc Ghyselen (88)

Black Lion Records

Tracklist: 1. As The Pillars Were Raised 2. Antediluvian – Proceeding The Unshaping 3. An Epistle To The Prime, Vivified 4. Traverse The Vorthonian Passage 5. A Dire Flight For The Black Fragment 6. Seek The Last Priestess Of Tyyk 7. They Beheld The Chainbreaker’s Unwonted Defiance 8. Who Dwells Within The Blight Moon 9. The Excillion Ontogenesis 10. Awaken The Greylight