Esodic: De Facto, De Jure (ep)

Esodic is een thrash metal trio gevestigd in Los Angeles, maar oorspronkelijk opgericht in Jordanië. De band bestaat uit de in Jordanië geboren drummer Zed Amarin, samen met de Amerikanen Kevin McCombs op bas en zang, en Michael Nolasco op gitaar en zang. Ze hebben eerder een split uitgebracht met Generichrist en een ep getiteld ‘Mirrors Of Disgrace’ in 2018. Ze vervolgen dit met ‘De Facto De Jure’, een vier track ep met een speelduur van ongeveer veertien minuten. De thrash van Esodic is beïnvloed door een flinke dosis deathmetal, maar laat ook ruimte voor melodie, zoals het fantastische sologedeelte in ‘Dirge’. In eerdere thrash metal-recensies heb ik gezegd dat het een genre is waarin innovatie en experimentatie moeilijk kan zijn. Esodic heeft echter een manier gevonden. Ze integreren Midden-Oosterse instrumenten, zoals de snaarinstrumenten Oud en Qanon, evenals percussie met Riq en Darbuka. Het lijkt misschien moeilijk om deze traditionele geluiden te combineren met moderne thrash metal, maar ze zijn er toch in geslaagd. Alle vier de nummers op deze ep zijn solide, goed geschreven nummers en de oosterse instrumentatie is perfect geïntegreerd. Soms worden ze gebruikt om de gitaar te volgen, andere keren wordt de gitaar gebruikt als ritme-instrument terwijl de oosterse snaren schitteren en in de schijnwerpers staan. Het enige nadeel is dat ik meer wil. Ik hoop dat Esodic groeit, een platencontract krijgt en een volledig album in deze stijl opneemt. Deze ep heeft de laatste weken al meerdere keren de revue gepasseerd, en zal dit de komende weken en maanden zeker verder doen.

Thomas Vervoort (89)

Independent Release

Tracklist: 1. Consequence 2. Dirge 3. Reign 4. De Facto, De Jure