Lionheart: The Grace Of A Dragonfly

Lionheart werd oorspronkelijk opgericht in 1980, als een soort supergroep met leden van diverse bands die onder de noemer New Wave Of Heavy Metal vielen. Voormalig Iron Maiden gitarist Dennis Stratton, MSG en Sweet toetsenist / gitarist Steve Mann en MSG en Grand Slam bassist Rocky Newton waren er al vanaf het prille begin bij. Wat later is ook drummer / percussionist Clive Edwards (ex-Pat Travers, Uli Jon Roth & Wild Horses) erbij gekomen. Tussen 1981 en 1984 volgden telkens meer optredens, waaronder op het Reading Festival 1981. Ze speelden ook in het voorprogramma van Def Leppard, Whitesnake en Saxon. Toch ging de band in 1985 uit elkaar. In 2016 nodigden de organisatoren van het Rockingham Festival in Nottingham de band uit om een reünieshow te spelen. De vier oprichters grepen deze kans en brachten voormalig SHY frontman Lee Small (The Sweet) aan boord als leadzanger. De show kreeg fantastische kritieken en er werd besloten om nieuw materiaal op te nemen. ‘Second Nature’ volgde in 2017, wat hen o.a. op het Sweden Rock Festival bracht. Het gezelschap bleef niet bij de pakken zitten, zelfs niet toen ook hun vorig album ‘The Reality Of Miracles’ in 2020 in de schappen lag. Prompt begonnen ze te schrijven en opnemen aan deze opvolger. Het werd een conceptalbum, dat over de tweede wereldoorlog zou gaan. Toch mocht het geen anti-oorlogsalbum worden en wouden ze degenen die voor onze vrijheid hebben gevochten herdenken. De nummers geven de pijn en het verdriet weer dat de oorlog toebrengt aan gewone, onschuldige mensen in elk conflictgebied, maar ook hun kracht, veerkracht en vastberadenheid. Een gegeven dat ook hedendaags actueler is dan ooit. Ze vertellen hun verhaal in elf nummers, met als climax een oprecht slotgebed. De sprankelende opener ‘Declaration’ laat je kennismaken met het niveau dat de band heeft. De knappe vocalen grijpen je vast en voor je het weet zit je midden de actie in het uptempo refrein. ‘Flight 19’, https://www.youtube.com/watch?v=CObGlkwTs44, is een vocaal pareltje. Het vertelt het verhaal van een groep bommenwerpers die verdween boven de Bermuda Driehoek op 5 december 1945, nadat ze het contact verloren tijdens een United States Navy over water navigatie trainingsvlucht vanaf Naval Air Station Fort Lauderdale. De industriële refreinen van het nummer brengen de mysterie rond de hele affaire over. Het is de eerste single van het album. Ondanks het duistere thema vinden we opgewekte nummers zoals ‘V Is For Victory’, ‘The Longest Night’ en het titelnummer. De afsluiter ‘Remembrance, Praying For World Peace’ is een ware smeekbede voor wereldvrede. Elk nieuw Lionheart album brengt een sprong voorwaarts in de kwaliteit van songwriting en productie en dit album is daarop geen uitzondering. Het epische ‘The Grace Of A Dragonfly’ is verreweg Lionheart‘s beste werk tot nu toe.

Rocking Klingon (84/100)

Metalville MV 0370

Tracklist: 1. Declaration 2. Flight 19 3. V Is For Victory 4. This Is A Woman’s War 5. The Longest Night 6. The Eagle’s Nest 7. Little Ships 8. Just A Man 9. UXB 10. The Grace Of A Dragonfly 11. Remembrance, Praying For World Peace