Ponte Del Diavolo: Fire Blades From The Tomb

Het Italiaanse Ponte Del Diavolo werd pas in in de winter van 2020 in de buurt van Turijn opgestart na een jam sessie door muzikanten die actief zijn bij bands als Feralia, Inchiuvatu, Abjura en Askesis. Het gezelschap creëert een een heel donker getinte sound met invloeden uit doom, black metal en gothic. Op discografisch gebied laat het ensemble er alvast geen gras over groeien, want alhoewel deze ‘Fire Blades From The Tomb’ het eerste full-album voor de band, zorgde het gezelschap eerder reeds voor drie drie tracks tellende ep’s: ‘Mystery Of Mystery’ (2020), ‘Sancta Menstruis’ (2022) en ‘Ave Scintilla’ (2022). Van een heel stevige werkethiek gesproken! Op ‘Fire Blades From The Tomb’ serveert het kwartet – Krhura Abro (bass), Segale Cornuta (drums), Nerium (gitaar) en Erba del Diavolo (vocals) – ons in samenwerking met nog een ander viertal – Andrea L’Abbate (synthesizers tijdens ‘Covenant’), Lucynine (theremin tijdens ‘Covenant’), Vittorio Sabelli (klarinet tijdens ‘Covenant’, ‘Red As The Sex Of She Who Lives In Death’ en ‘Nocturnal Veil’) en Davide Straccione (vocals tijdens ‘The Weeping Song) – zeven tracks die ons een toch wel eigenzinnige muzikale trip aanbieden. Het album opent meteen al heel donker gekleurd met het dreigende en best wel heel uptempo neer gezette ‘Demone’. De vocalen van Erba del Diavolo vinden we eerst iets te schreeuwerig en komen ons wat iel over tijdens het hoge tempo, maar komen een stuk beter tot hun recht als het tempo zakt naar een traag, log en slepend doom geluid. Daartegenover staat dan weer dat we overweldigd worden door de stevige logge basslijnen en de machtige drumpatronen. Vanaf ‘Covenant’ vallen de puzzelstukjes, wat ons betreft althans beter in elkaar. Het tempo ligt een stuk lager, al blijft de band verschillende tempo’s en ritmes af wisselen. De stam van Erba komt vanaf deze track in ieder geval veel beter tot zijn recht. Althans dat is onze mening. Daarna blijft de band mooie veranderingen in tempo en ritme afleveren in uitstekend opgebouwde nummers die voor liefhebbers van doom / gothic metal vlot over de streep zullen trekken. De donker getinte klankkleur, de mooi in de mix gezette basslijnen, de stevige drumpatronen, én de vocalen halen ons uiteindelijk ook over en heel stilletjes kijken we ook reeds uit om Ponte Del Diavolo eens live aan het werk te zien en horen.

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist SOM 774

Tracklist: 1. Demone 2. Covenant 3. Red As The Sex Of She Who Lives In Death 4. La Razza 5. Nocturnal Veil 6. Zero 7. The Weeping Song