Alcatraz Hard Rock & Metal Festival is er, naar jaarlijkse gewoonte, opnieuw in augustus!

Het intussen echt wel gereputeerde Alcatraz festival is er dit jaar op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 augustus. Nog steeds gaat dit festival door op de festivalweide in de Bad Godesberglaan te Kortrijk. Drie dagen lang zakken duizenden liefhebbers van hard rock, metal, hardcore, punk en aanverwante subgenres af naar Kortrijk en laten zich onder dompelen in hun geliefde muziek. Wij, van MUSIKA, zijn er heel graag te gast en kijken dan ook nu reeds verlangend uit tot het zover is. We geven alvast nog wat duiding, indien het nodig is, bij al dat muzikaal geweld dat je kan beleven op deze editie van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Drie dagen lang op vier verschillende podia wordt het voor duizenden liefhebbers genieten van tal van bands.

Negen bands mogen op vrijdag 11 augustus “La Morgue Stage” betreden.

Predatory Void is een Belgische band, opgestart in de buurt van Gent in 2022, die ons eerder dit jaar aangenaam verraste met zijn debuutalbum: ‘Seven Keys To The Discomfort Of Being’. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Verwacht je aan een mix van sludge, doom en wat black metal invloeden.

Gnome werd in het Antwerpse opgestart en zorgt voor een mix van o.a. hard rock, progressive rock, stoner rock en psychedlica. Het gezelschap zorgde reeds voor twee full-albums waarvan ‘King’ uit 2022 het meest recente is.

Het van oorsprong Oost-Vlaamse Kludde werd in Aalst in 2001 opgestart maar stond een tijdlang op non actief tussen 2009 en 2014. De band zorgt voor een mix van black metal en sludge die je kan terug horen op drie full-albums en daarvan is het eerder dit jaar uitgebrachte ‘De Horla’ het meest recente van.

Het Britse Svalbard werd in Bristol in 2011 opgestart. Het gezelschap, onder aanvoering van frontvrouw Serena Cherry, zorgt voor een muzikale mix waarin we elementen uit post metal, post hardcore, post rock en zelfs wat black metal in ontdekken. Je vindt o.a. drie full-albums in hun discografie waarvan ‘When I Die, Will I Get Better?’ uit 2020 het meest recente is.

Ook Psychlona is afkomstig uit Groot-Brittannië alwaar de band in Bradford in 2015 werd opgestart. Dit stoner rock kwartet zorgde ondertussen voor drie full-albums waarvan ‘Palo Verde’ (2022) het meest recente is.

Slomosa, uit het Noorse Bergen, zorgt voor een mix van stoner rock, hard rock en wat grunge die ze zelf bestempelen als “tundra rock”. Hun titelloze debuutalbum werd in 2020 op de markt gebracht.

Het Amerikaanse Acid King werd in 1993 opgestart en hun mix van stoner metal, doom en occult rock vind je reeds terug op vijf full-albums waarvan ‘Beyond Vision’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente is.

Het Duitse Mad Sin werd in 1987 opgestart en staat muzikaal voor een mix van psychobilly en punk rock. De band zorgde voor elf full-albums en als we het allemaal goed hebben dateert hun laatste werkstuk, ‘Burn & Rise!’ ondertussen wel al van 2010.

La Muerte mag de eerste dag afsluiten op het kleinste podium van Alcatraz. Dit Belgische gezelschap werd in 1983 opgestart maar stopte er mee in 1994. Sinds 2015 is La Muerte terug actief en kunnen we opnieuw genieten van hun hun mix van punk en alternative rock. Het gezelschap zorgde voor zeven full-albums en een titelloos album uit 2018 is daarvan het meest recente werkstuk.

Op Helldorado Stage” worden eveneens negen bands verwacht.

Het Amerikaanse Drain, opgestart in 2014 in Santa Cruz, Californië, staat voor een mix van crossover en hardcore. Het gezelschap zorgde voor twee full-albums waarvan het meest recente, ‘Living Proof’, eerder dit jaar op de markt kwam.

Het Belgische Do Or Die werd in 1999 opgestart in Doornik. Het gezelschap zorgde reeds voor zes full-albums al dateert het laatste daarvan, ‘Crows’, wel reeds van 2015.

Death Before Dishonor werd in het Amerikaanse Boston, Massachusetts opgestart in 2000. Vijf studio-albums sieren de discografie van deze hardcore band en daarvan is ‘Unfinished Business’ uit 2019 het meest recente van.

Ook Slapshot is afkomstig uit deze Amerikaanse stad alwaar de band in 1985 werd opgestart en voor een mix van punk, rock en hardcore zorgt. Enkel vocalist Jack Kelly overleefde alle wisselingen in de line-up en kan je dus horen op elk van acht full-albums. Daarvan is ‘Make America Hate Again’ (2018) het meest recente van.

Het ook al Amerikaanse Prong – opgestart in 1986 en met een pauze tussen 1997 en 2002 – staat voor een muzikale mix waar we elementen uit o.a. groove metal, thrash metal, en crossover in terug vinden. Onder aanvoering van frontman Tommy Victor, de enige die we in elke line-up van de band terug vinden, zorgde de band reeds voor twalf full-albums waarvan ‘Zero Days’ (2017) het meest recente is.

Terror werd in 2002 in het Amerikaanse Los Angeles opgestart. Dit beatdown hardcore gezelschap zorgde ondertussen voor acht full-albums en daarvan is ‘Pain Into Power’ (2022) het meest recente werkstuk van.

Ook het uit New York afkomstige Madball mag je in datzelfde muzikale vakje (beatdown hardcore) onderbrengen. Dit gezelschap werd opgestart in 1988 en tekende ondertussen voor o.a. negen full-albums met ‘For The Cause’ (2018) als meest recente creatie.

Converge staat voor een mix van hardcore, metalcore, punk en zelfs wat mathcore. Dit Amerikaanse gezelschap ging in Salem, Massachusetts in 1990 van start en zorgde voor tien albums waarvan de laatste, ‘Bloodmoon: I’ uit 2021, met Chelsea Wolfe werd opgenomen.

Agnostic Front mag als laatste aantreden op dit podium op de eerste dag. Deze toch wel lichtjes legendarisch hardcore en punk band werd in 1980 opgestart. Tussen 1992 en 1997 stond de band op non-actief. Twaalf full-albums sieren de discografie van Agnostic Front en daarvan is ‘Get Loud!’ (2019) het meest recente van.

Nog eens negen bands mogen aantreden op “Swamp Stage”.

Serial Butcher werd in het Oost-Vlaamse Gent in 1995 opgestart. Deze death metal band zorgde voor twee ep’s en evenveel full-albums. Het laatste werkstuk, ‘Brute Force Lobotomy’, dateert ondertussen wel van 2015.

Het Amerikaanse Frozen Soul werd in Fort Worth, Texas in 2018 opgestart. Dit death metal gezelschap zorgde reeds voor twee splits en twee full-albums waarvan ‘Glacial Domination’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente werkstuk is.

Vomitory werd in 1989 in het Zweedse Karlstad, Värmland opgestart. Na veertien jaar gaf men er in 2013 de brui aan, maar sinds 2018 is de band terug actief. Met ‘All Heads Are Gonna Roll’ zorgde dit death metal gezelschap onlangs voor een negende full-album.

Ook Unleashed werd in 1989 in Zweden opgestart maar dan wel in Kungsängen, Stockholm. De discografie van dit death metal gezelschap telt o.a. veertien full-albums en daarvan is ‘No Sign Of Life’ (2021) het meest recente van.

Nog meer death metal kreeg je van Immolation, een Amerikaanse band die in 1988 van start ging, maar ook een voorgeschiedenis kent als Rigor Mortis en Defcon die terug gaat tot 1986. We tellen o.a. elf full-albums in de discografie van deze band en daarvan is ‘Acts Of God’ (2022) het meest recente van.

Het Noorse Gaahls Wyrd werd in 2015 opgestart en teert nog wat op het verleden van Gaahl bij o.a. Gorgoroth. Verwacht je dus aan black metal, maar de laatste ep, ‘The Humming Mountain’ (2021), van dit gezelschap laat ook andere invloeden horen die uit dark rock en heavy metal afkomstig zijn. We zijn alvast benieuwd.

Het Amerikaanse Possessed wordt door sommigen beschouwd als de allereerste death metal band. Feit is dat de band in 1983 werd opgestart en al een paar periodes van inactiviteit kende. Een pak splits en drie full-albums staan ondertussen mooi in de discografie. ‘Revelations Of Oblivion’ (2019) is daarvan het meest recente werkstuk.

Met I Am Morbid krijgen we een band die als tribute band van start ging in 2017. Door het feit dat David Vincent een verleden heeft bij death metal band Morbid Angel is het niet eigenaardig dat dit gezelschap materiaal haalt uit de vier full-albums van Morbid Angel waar David toen de vocalen voor zijn rekening nam.

Het Zweedse death metal collectief Dismember mag de lichten doven op “Swamp Stage” op de eerste dag van Alcatraz. Dit gezelschap werd in 1988 opgestart, maar laste tussen 2011 en 2019 een lange break in. De acht full-albums die je in discografie van Dismember terug vind dateren allemaal van voor die stop.

Het hoofdpodium, “Prison Stage”, wordt de eerste dag ook opgeëist door negen bands.

Het Zweedse Eleine mag hier de aftrap geven. Deze symphonic metal band werd in 2014 opgestart en zorgde ondertussen voor drie full-albums, terwijl een vierde, ‘We Shall Remain’, voor heel binnenkort is.

U houdt van dwergen en aanstekelijke power metal? Dan zit je ongetwijfeld goed bij het Italiaanse Wind Rose, een band die in 2009 werd opgestart en tegenwoordig aan een inhaalbeweging bezig lijkt. Het gezelschap zorgde ondertussen voor vijf full-albums waarvan ‘Warfront’ uit 2022 het meest recente is.

Rise Of The Northstar, uit de Franse hoofdstad Parijs, zorgt voor een muzikale mix van o.a. groove metal, crossover en hardcore. De band werd in 2008 opgestart en zorgde voor drie full-albums waarvan ‘Showdown’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente is.

Het Amerikaanse Metal Church zorgt voor een mix waarin we elementen van thrash metal, heavy metal en power metal in ontwaren. De band werd in 1983, maar kende ook een paar periodes van inactiviteit. Een ander gegeven zijn de talrijke wijzigingen in de line-up. Wij zijn alvast benieuwd of de nieuwe vocalist de in 2021 overleden Mike Howe kan doen vergeten. Een eerste full-album met Marc Lopes was er eerder dit jaar met ‘Congregation Of Annihilation’

Het Britse Bury Tomorrow staat natuurlijk voor metalcore en dat reeds sinds de opstart in 2006. Zeven full-albums sieren momenteel de discografie en daarvan is het eerder dit jaar op de markt gebrachte ‘The Seventh Sun’ het meest recente van.

Thrash metal band Forbidden kent een nogal woelige geschiedenis met een aantal periode van inactiviteit en een pak wisselingen in de line-up. De band zorgde voor vijf full-albums waarvan de laatste, ‘Omega Wave’, toch reeds uit 2010 dateert. Sinds kort is de band terug actief.

Het Amerikaanse Trivium werd in 1999 opgestart en draait vooral rond frontman Matt Heafy, die er eigenlijk niet bij was toen de band origineel van start ging. Het gezelschap groeide onder zijn leiding uit tot een gevestigde waarde en zorgt voor ene mix van o.a. groove metal, thrash metal en heavy metal. In de discografie vinden we o.a. tien full-albums en daarvan is ‘In the Court Of the Dragon’ (2021) het meest recente van.

Het Duitse Powerwolf hoeft eigenlijk geen introductie meer. Dit power metal gezelschap bouwt gestaag aan zijn muzikale carrière en zorgde ondertussen voor elf full-albums sinds de opstart in 2004. En hoe goed en aanstekelijk die albums ook zijn, het is tijdens live concerten dat we de band nog extra waarderen. Powerwolf zorgt immers keer op keer voor een pak enthousiasme en een massa aanstekelijkheid.

Afsluiter van de eerste dag op het hoofdpodium is Michael Schenker Group, een band rond de lichtjes legendarische gitarist Michael Schenker die naam en faam maakte bij Scorpions en vooral bij het Britse UFO vooraleer hij onder eigen naam verder ging. Verwacht je aan een knappe mix van hard rock en heavy metal met de meester gitarist in een glansrol.

Op dag twee, zaterdag 12 augustus, mag “Prison Stage” de volgende negen bands ontvangen.

Het Belgische Iron Mask heeft de eer om dag twee te openen. Deze power metal band werd door gitarist Dushan Petrossi in 2002 opgestart en zorgde ondertussen voor zeven full-albums waarvan ‘Master Of Masters’ uit 2020 het meest recente is.

Het Poolse Crystal Viper ging in 2003 van start en telt met vocaliste Marta Gabriel nog een origineel band lid. Het gezelschap zorgt voor een mix van traditional heavy metal en power metal. In de discografie van het gezelschap vind je o.a. negen full-albums en daarvan ‘The Cult’ (2021) het meest recente van.

Twilight Force is origineel afkomstig uit het Zweedse Falun / Borlänge alwaar de band in 2011 werd opgestart. Het gezelschap zorgt voor een mix van symphonic metal en power metal dat ze zelf bestempelen als “adventure metal”. Vier full-albums staan reeds in de discografie vermeld en daar is ‘At The Heart Of Wintervale’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente van.

Nog meer Zweeds power metal / heavy metal geweld krijg je met Dynazty, een band die in 2007 werd opgestart. Dit gezelschap zorgde reeds voor acht full-albums en daarvan is ‘Final Advent’ het meest recente dat sinds vorig jaar verkrijgbaar is.

Ook H.E.A.T. Is een Zweedse band, maar die tapt wel uit een ander vaatje daar dit gezelschap eerder kiest voor een mix van hard rock en melodic rock. Succesvol is het wel want sinds de opstart in 2007 zorgde de band reeds voor zeven full-albums. Het vorig jaar op de markt gebrachte ‘Force Majeure’ is daarvan het meest recente werkstuk.

Het Braziliaanse Sepultura hoeft eigenlijk al lang geen introductie meer. Deze thrash metal / groove metal band werd in 1984 opgestart en zorgde in zijn glorieperiode voor een aantal bangelijk goede albums, maar verloor toch een deel van zijn pluimen toen eerst Max (1996) en later Igor Cavalera (2006) de band verlieten. Zestien full-albums prijken tegenwoordig in de discografie en daarvan is ‘SepulQuarta’ (2021) het meest recente van.

Het Amerikaanse Biohazard werd in 1987 opgestart en hield het vol tot in 2006. Tussen 2008 en 2016 was men er opnieuw bij en sinds vorig jaar werd de band nogmaals nieuw leven ingeblazen. Verwacht je ana een mix van hardcoree, thrash metal en crossover. Negen full-albums staan in hun discografie vermeld, al dateert het laatste, ‘Reborn In Defiance’, wel van 2012

Wie pirates metal zegt, denkt in de eerste plaats automatisch aan het Britse Alestorm dat in 2007 werd opgestart, maar ook een voorgeschiedenis kent als Battleheart die terug gaat tot 2004. Verwacht je aan heel veel enthousiasme en aanstekelijkheid met als muzikale ingrediënten power metal en folk.

Afsluiter van de tweede dag op het hoofdpodium is KK’s Priest, een band met ex Judas Priest gitarist K.K. Downing in de rangen. Nog meer bekend volk is er bij middels vocalist Tim “Ripper” Owens. Het gezelschap zorgde reeds voor een full-album, ‘Sermons Of The Sinner’ (2021), sinds de opstart in 2019. Dat de heren ook putten uit het heel rijke verleden van Judas Priest zal je ook nu ondervinden.

Op “Swamp Stage” mogen negen andere bands hun beste beentje voor zetten. We zetten ze even op een rijtje.

Het Deense Maceration mag hier de aftrap geven. De band werd in 1990 opgestart en zorgde in 1992 voor een eerste full-album. Wanneer men er precies de brui aan gaf is niet geweten. Feit is wel dat deze death metal sinds 2021 terug actief is en ondertussen voor een nieuw album heeft gezorgd: ‘It Never Ends…’ (2022)

Het Canadese Brand Of Sacrifice werd in 2018 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van deathcore. Het gezelschap zorgde reeds voor twee full-albums: ‘God Hand’ (2019) en ‘Lifeblood’ (2021).

King 810 is afkomstig uit het Amerikaanse Flint, Michigan alwaar de band in 2007 werd opgestart. Verwacht je aan een mix van hard rock, heavy metal, metalcore en nu metal. Als we het goed hebben telt de discografie van dit gezelschap vier full-albums.

Het eveneens Amerikaanse Unto Others werd pas in 2020 opgestart, maar kent wel een voorgeschiedenis als Idle Hands die terug gaat tot 2017. Verwacht je aan een mix van heavy metal en gothic rock. De heren zijn wel danig productief. Getuige hun discografie waar reeds vier ep’s en twee full-albums vermeld staan.

Shadow Of Intent is ook al een Amerikaanse band. De band ontstond in 2013 in Connecticut, Rhode Island en zorgt voor een stevig muzikaal geweld met een sound die we kunnen omschrijven als symphonic melodic deathcore. Het gezelschap zorgde reeds voor vier full-albums en daarvan is ‘Elegy’ uit 2022 het meest recente van.

Het Poolse Decapitated is er reeds sinds 1996 al zag het er in 2007 naar uit dat men het voor bekeken hield. Gelukkig voor ons besliste men in 2009 om opnieuw verder te gaan. Je vindt ondertussen acht full-albums op de markt van dit death metal / groove metal gezelschap en daarvan is ‘Cancer Culture’ uit 2022 het meest recente van.

Het Duitse Sodom werd reeds in 1982 opgestart en stond eerst nog voor een mix van heavy metal en black metal. Maar reeds heel lang kennen we de band als een thrash metal band. Bassist en vocalist Tom Angelripper is de enige overlever van elke wisseling in de line-up. We tellen zo’n zeventien full-albums in de discografie van de band: voldoende materiaal dus om uit te kiezen en voor een stevige set te zorgen.

Obituary werd in het Amerikaanse Gibsonton, Florida opgestart in 1988. Tussen 1997 en 2003 stond de band op non actief. Dit death metal gezelschap zorgde reeds voor elf full-albums waarvan het eerder dit jaar op de markt gebrachte ‘Dying Of Everything’ het meest recente is.

Liefhebbers van metalcore, met af en toe een klein accentje melodic death metal, zullen maar wat blij zijn met de afsluiter van dag twee op “Swamp Stage”. Het Duitse Heaven Shall Burn is immers ene van dé toppers in dit (sub)genre. De band werd in 1998 opgestart en zorgde ondertussen voor negen full-albums waarvan ‘Of Truth And Sacrifice’ uit 2020 het meest recente is. Maar het is vooral tijdens live concerten dat de band op zijn best is.

Nog een negental mag “Helldorado Stage” in duisternis hullen of in vuur en vlam zetten.

Yoth Iria, een pas in 2019 opgestarte band waarvan de leden wel al veel ervaring hebben opgedaan bij andere bands, mag openen. Dit Griekse gezelschap zorgt voor black metal en zorgde met ‘As The Flame Withers’ in 2021 voor een eerste full-album.

Black metal uit Portugal, dan kom je nogal snel uit bij Gaerea, een band die sinds 2016 actief is en die ondertussen voor drie fel gesmaakte full-album heeft gezorgd. Het laatste werkstuk is ‘Mirage’ uit 2022. Mis deze gemaskerde bende niet als je en beetje black metal bloed in je aderen hebt stromen.

Het Noorse Taake is er reeds sinds 1995. Dit black metal gezelschap werd in Bergen, Vestland opgestart en is vooral de speeltuin van multi-instrumentalist en vocalist Hoest. Welke trawanten hij ook meeneemt op zijn pad: je krijgt een duister geheel te verwerken. Zeven full-albums sieren de discografie van deze band.

Het Amerikaanse Midnight, opgestart in Cleveland, Ohio in 2003, zorgt eerder voor een mix van black metal en speed metal. Athenar is hier voor verantwoordelijk. In de discografie van dit gezelschap vind je o.a. vijf full-albums waarvan ‘Let There Be Witchery’ (2022) het meest recente is.

Het Zweedse Tribulation werd in 2004 opgestart en zorgde eerst nog voor onversneden death metal. Gaandeweg werd de muzikale koers aangepast en krijgen we tegenwoordig een soort van mix van death metal en gothic metal te verwerken. Je vindt vijf full-albums in de discografie van dit gezelschap, al is het meest recente werkstuk de ep ‘Hamartia’ dat eerder dit jaar op de markt kwam.

Het uit Oostenrijk afkomstige Belphegor hoeft eigenlijk geen introductie meer. Dit gezelschap stata garant voor een beklijvende set waarin black metal en death metal samensmelten tot een stevig geheel. De band werd in 1992 opgestart en zorgde ondertussen voor twaalf full-albums waarvan ‘The Devils’ uit 2022 het meest recente is.

The Exploited is afkomstig uit Edinburgh, Schotland alwaar de band in 1978 werd opgestart. Dit gezelschap zorgt voor een mix van o.a. hardcore, punk, thrash metal en crossover. Je vindt acht full-albums terug in de discografie van dit gezelschap, al dateert het meest recente daarvan wel reeds van 2003.

Het Britse Godflesh staat voor industrial metal waarin ze de experimentele toer toch opgaan. De band werd in 1988 opgestart, hield het in 2002 voor bekeken om zeven jaar later, in 2009 dus, opnieuw verder te gaan. Op 9 juni komt het negende full-album voor deze band op de markt.

Afsluiter van dit podium is Amorphis. Dit Finse gezelschap is reeds sinds 1990 actief en zorgt tegenwoordig voor een muzikale mix waarin we ingrediënten herkennen van o.a. doom, death metal, progressive metal en melodic metal. Maar het klinkt wel goed samen en doordacht. De band zorgde ondertussen voor vijftien full-albums waarvan ‘Halo’ uit 2022 het meest recente is.

Ook op “La Morgue Stage” mogen negen bands aantreden.

Het Belgische Schizophrenia staat voor een mix van thrash metal en death metal en dat sinds de opstart van de band in Antwerpen in 2016. Het gezelschap zorgde reeds voor twee ep’s en eeen full-album.

Het Spaanse Angelus Apatrida werd in Albacete, Castile-La Mancha opgestart in 2000 en laat zich muzikaal gelden middels vettige thrash metal waarin je wat speed metal invloeden in kan ontwaren. Je vindt zeven full-albums van dit gezelschap en daarvan is een titelloos album uit 2021 het meest recente.

Voor traditional heavy metal / NWOBHM zit je natuurlijk gebeiteld met het Britse Tygers Of Pan Tang. De eerste albums waren pareltjes in het genre. Tussen 1987 en 1999 stond de band op non-actief maar sindsdien gaat het de band opnieuw voor de wind. Je kan ondertussen o.a. dertien full-albums van de band vinden ene daarvan is de meest recente het eerder dit jaar op de markt gebrachte ‘Bloodlines’.

Het Amerikaanse Evildead werd in Los Angeles, Californië in 1986 opgestart. Muzikaal kan je dit gezelschap in het vakje thrash metal onderbrengen. Ondanks een aantal hiaten in de carrière (tussen 1995 en 2008 en tussen 2012 en 2016) is de band toch nog actief. Ze zorgden voor drie full-albums en daarvan is ‘United Staes Of Anarchy’ (2020) het meest recente van.

Ook Fifth Angel is een Amerikaanse band die nog niet zo heel lang terug actief is nadat men er tussen 1989 en 2017 (met uitzondering van een jaartje in 2010) de brui aan had gegeven. De band staat voor ene mix van hard rock, heavy metal en power metal en zorgde toch maar mooi voor vier full-albums, waarvan de laatste, ‘When Angels Kill’ halfweg juni op de markt komt.

Het Amerikaanse Vicious Rumors is er al sinds 1979 en zorgt voor een muzikale mix van power metal en heavy metal waarin ook wat elementen uit groove metal passeren. Het gezelschap zorgde o.a. reeds voor dertien full-albums en daarvan is ‘Celebration Decay’ uit 2020 het meest recente van.

Heavy metal / power metal gezelschap Jag Panzer komt ook al uit USA en meer bepaald uit Colorado Springs, Colorado alwaar de band in 1981 werd opgestart. Tussen 1988 en 1993 stond de band op non actief. Het twaalfde full-album, ‘The Hallowed’, van deze band ligt eind juni in de winkelrekken.

Nog meer geweld uit USA krijgen we met Riot V die ook als Riot door het leven ging. Vooral eind jaren zeventig / begin jaren tachtig was dit gezelschap populair met hun mix van hard rock en heavy metal. De talrijke wisselingen in de line-up doen daar natuurlijk weinig goeds aan, al zorgde de band ondertussen wel voor een uitgebreide discografie met o.a. zestien full-albums, waarvan ‘Armor Of Light’ uit 2018 het meest recente is.

Het Canadese Exciter, origineel opgestart in Ottawa, Ontario in 1980, staat geboekstaafd als speed metal band en mag de lichten doven op “La Morgue Stage”. Dit gezelschap kende ook ene paar periodes van inactiviteit, maar zorgde wel voor een stevige discografie met o.a. elf full-albums waarvan ‘Death Machine’ het meest recente is en die dateert dan toch weeral van 2010.

Ook op de derde dag van het befaamde Alcatraz Hard Rock & Metal Festival worden de vier podia nog eens “onveilig” gemaakt door telkens negen bands. Op het hoofdpodium, “Prison Stage” zijn dat de volgende.

Het Duitse Annisokay, een band die 2007 werd opgestart en voor een mix van post hardcore en metalcore zorgt, mag de derde dag van het festival openen op het hoofdpodium. Het gezelschap tekende ondertussen voor vijf full-albums en drie ep’s.

Het eveneens Duitse Grave Digger werd reeds in 1980 opgestart. Tussen 1986 en 1991 ging men verder onder de namen Digger en Hawaii om dan opnieuw voor de huidige naam te kiezen. Onder leiding van vocalist Chris Bothendahl zorgde dit heavy metal / power metal gezelschap toch mooi voor eenentwintig full-albums en daarvan is ‘Symbol Of Eternity’ (2022) het meest recente van.

Het Amerikaanse Sacred Reich is, als je het ons vraagt, bijna de huisband bij Alcatraz. Deze thrash metal band werd in Phoenix, Arizona opgestart in 1985, hield het in 2000 voor bekeken, maar is er terug sinds 2006. Men tterde heel lang op de nummers van de vier albums uit de eerste periode, al is er dan toch nog nieuw werk van gekomen. ‘Awakening’ is er sinds 2019.

Het Britse Bleed From Within is er reeds sinds 2005 en zorgt voor een mix waarin we o.a. elementen uit metalcore, groove metal en melodic death metal in ontwaren. ‘Shrine’ uit 2022 is het meest recente van hun zes full-albums.

Nog meer thrash metal krijg je van het Amerikaanse Overkill, een band die reeds in 1980 in New York werd opgestart. Met ‘Scorched’ leverde men eerder dit jaar een twintigste full-album af.

Het Schotse Gloryhammer staat dan weer voor heel toegankelijke en aanstekelijke power metal met symphonic metal accenten. De band werd in 2010 opgestart en zorgde ondertussen voor vier full-albums waarvan ‘Return To The Kingdom Of Fife’ het meest recente is.

Blind Guardian, opgestart in het Duitse Krefeld in 1987 evolueerde van traditional heavy metal band naar een power metal band die ook niet bang is om progessive metal elementen te gebruiken in hun sound. De band zorgde reeds voor twaalf full-albums en daarvan is ‘The God Machine’ uit 2022 het meest recente van.

Liefhebbers van metalcore kijken dan weer ongetwijfeld uit naar de passage van Killswitch Engage. Deze Amerikaanse band werd in Westfield, Massachusetts in 1999 opgestart en zorgde reeds voor acht full-albums waarvan ‘Atonement’ uit 2019 het meest recente album is.

Het Duitse Electric Callboy werd in 2010 opgestart als Eskimo Callboy maar wijzigde dus de naam. De heren zorgen voor een mix van electro, post hardcore en metalcore. Steevast gaat een groot deel van de menigte uit de bol wegens het aanstekelijke enthousiasme van de heren. Als we het goed hebben telt hun discografie zes full-albums en daarvan is dan ‘Tekkno’ (2022) het meest recente van.

“Swamp Stage” mag dan weer het volgende negental verwelkomen: vooral liefhebbers van death metal en black metal zullen hier hun gading vinden.

Het Belgische black metal ensemble Serpents Oath mag hier openen. Deze band werd in 2020 opgestart en zorgde al vlug met ‘Nihil’ voor een eerste full-album. Dat werd ondertussen reeds gevolgd door ‘Ascension’.

Het Canadese Archspire uit Vancouver, British Columbia werd in 2009 opgestart en drukt zich muzikaal uit middel technical death metal. De heren zorgden ondertussen voor vier full-albums waarvan ‘Bleed The Future’ uit 2021het meest recente is.

Vital Remains zorgt dan weer voor oerdegelijke death metal. Deze band werd in Providence, Rhode Island, USA opgestart in 1988 en heeft er dus reeds een lange muzikale reis op zitten. Toch sieren slechts zes full-albums de discografie en het laatste daarvan, ‘Icons Of Evil’, dateert ondertussen van 2007.

Uit de buurt van Tucson en Phoenix, Arizona is het Amerikaanse Gatecreeper origineel afkomstig alwaar de band in 2013 werd opgestart. Ook bij dit gezelschap staat death metal centraal al voegt men er wat elementen uit hardcore aan toe. Een aantel split’e en ep’s sieren de discografie, en ook twee full-albums waarvan ‘Deserted’ uit 2019 het meest recente van is.

Sinds 1991 timmert het Amerikaanse Dying Fetus aan zijn muzikale carrière die vooral opgemerkt wordt door fans van death metal die ook een streepje grindcore niet schuwen. Je vindt ondertussen acht full-albums in de discografie van deze band en daarvan is ‘Wrong One To Fuck With’ uit 2017 het meest recente van.

Het Canadese Kataklysm werd in Montréal, Quebec opgestart in 1991. Men ging eerste de weg op van traditional death metal maar tegenwoordig kan je hun sound beter omschrijven als melodic death metal. Je kan veertien full-albums van de band op de markt vinden en daarvan is ‘Inconquered’ (2020) het meest recente werkstuk.

Het Amerikaanse death metal gezelschap Deicide kende een voorgeschiedenis die terug gaat tot 1987 als Carnage en Amon om pas in 1989 de huidige naam te gebruiken. Het gezelschap zorgde reeds voor twaalf full-albums en daarvan is ‘Overtures Of Blasphemy’ (2018) het meest recente van.

Nog meer death metal krijg je van het Zweedse Bloodbath, een band die in de hoofdstad aldaar werd opgestart in 1998. Zes full-albums sieren de discografie van deze band en daarvan is ‘Survival Of The Sickest’ dat vorig jaar op de markt kwam het meest recente van.

Hypocrisy mag de lichten doven op “Swamp Stage”. Deze Zweedse band ging van start als traditional death metal band maar kan je nu ook in het vakje melodic death metal onderbrengen. De band ging in 1991 van start en zorgde ondertussen voor veertien full-albums waarvan ‘Worship’ uit 2021 het meest recente werkstuk van is.

Het laatste negental voor deze editie van Alcatraz op “Helldorado Stage” maakt vandaag zijn opwachting.

My Diligence mag hier de aftrap geven. Dit trio uit de buurt van Brussel zorgt voor een mix van hard rock, stoner en psychedelica. Als we het goed hebben zorgde de band reeds voor vier full-albums en daarvan is ‘The Matter, Form And Power’, dat sinds vorig jaar verkrijgbaar is, hete meest recente.

Uit de buurt van Mechelen is Psychonaut afkomstig. De band werd in 2011 opgestart en zorgt voor een mix van post metal, stoner en psychedelica. Twee full-albums sieren ondertussen de discografie van dit trio en daarvan is ‘Violate Consensus Reality’ (2022) het meest recente van.

Het Zweedse Gaupa werd pas in 2017 opgestart maar zorgde ondertussen wel voor twee gesmaakte full-albums – ‘Feberdröm’ (2020) en ‘Myriad’ (2022) – die hun mix van stoner, doom, psychedelica mooi weergeven.

Het Franse Celeste werd in de buurt van Lyon in 2005 opgestart en zorgt voor een mix van o.a. post hardcore, sludge en black metal. Hun eigenzinnige concerten spreken boekdelen. Het gezelschap zorgde reeds voor twee ep’s en zes full-albums en daarvan is ‘Assassine(s)’ uit 2022 het meest recente werkstuk van.

Het Amerikaanse Elder werd in 2006 opgestart en zorgt voor een mix van stoner, doom, psychedelica en progressive rock. Van de zes full-albums die men reeds afleverde is ‘Innate Passage’ (2022) het meest recente.

Stake werd groot onder de naam Steak Number Eight, maar wijzigde de naam in 2018. Verwacht je aan een mix van post rock en noise rock. Vier albums zijn er onder de naam Steak Number Eight, en twee onder de nieuwe naam en daarvan is ‘Love, Death And Decay’ uit 2022 het meest recente van.

Nog meer Belgische geweld krijg je via Brutus, een trio dat voor een mix van alternative rock en metal zorgt met natuurlijk drumster Stefanie Mannaerts in een glansrol. drie albums sieren ondertussen de discografie van dit gezelschap en daarvan is ‘Unsion Life’ uit 2022 het meest recente van.

Het Amerikaanse Russian Circles werd in 2004 in Chicago; Illinois opgestart en zorgt voor een mix van post rock en post metal die men meestal instrumentaal op je loslaat. Van hun acht full-albums is ‘Gnosis’ uit 2022 het meest recente.

Cult Of Luna, een Zweeds gezelschap dat sinds 1998 zijn mix van sludge en post metal op de wereld loslaat, mag de lichten doven op “Helldorado Stage”. Vorig jaar zorgde de band met ‘The Long Road North’ voor hun achtste full-album.

Ook op het vierde podium, “La Morgue Stage”, is er op drie nog een negental voorzien.

Aeveris mag hier openen. Dit nog jonge Belgische gezelschap, pas opgestart in 2021, zorgde reeds voor een full-album, ‘White Elephant’, die hun visie op metalcore weer geeft.

Het kan er heel brutaal aan toe gaan bij het eveneens Belgische Slaughter The Giant dat voor een mix van black metal en melodic death metal staat sinds 2018. Een knappe ep, ‘Asylum Of The Damned’ (2019), kreeg vorig jaar opvolging van een zeer sterk full-album: ‘Depravity’.

Nog meer jong Belgisch geweld krijgen we met Mantah, een band die pas in 2020 van start ging en voor een mix van nu metal en modern metal staat. Eind vorig jaar werd het debuut van de band, ‘Evoke’, aan het publiek voorgesteld.

Hexa Mera werd in 2010 in de buurt van onze Belgische hoofdstad opgestart. Het gezelschap kan je in muzikaal in het vakje melodic death metal plaatsen. Drie full-albums sieren ondertussen de discografie en daarvan werd het meest recente album, ‘Methuselarity – Part 1’, pas eerder dit jaar op de markt gebracht.

Reject The Sickness timmert dan weer sinds 2007 aan een muzikale carrière die zich situeert in een mix van melodic death metal en metalcore. Met reeds twee ep’s en drie full-albums heeft dit gezelschap al een aardig discografie opgebouwd. Het meest recente werkstuk hiervan is ‘While Our World Dissolves’ dat in 2021 in de winkelrekken kwam.

Sinds 2012 zorgt het uit de buurt van Luik afkomstige Brutal Sphincter ervoor dat we hun visie op een mix van death metal en grindcore leren kennen. Twee heel brutale full-albums hebben de heren ondertussen op de markt gebracht en daarvan is ‘Analhu Akbar’ (2018) het meest recente van. Wij, van MUSIKA, hebben de indruk dat de muzikale carrière van dit gezelschap in een stroomversnelling is tgekomen.

Gang Green is een Amerikaanse punk en hardcore band die ook niet vies is om een streep thrash metal in zijn sound te weven. De band werd in 1980 opgestart, maar kende ook reeds ene aantl periode van inactiviteit. Sinds 2005 zou de band terug echt actief zijn. Een eerste album in zesentwintig (!) jaar werd onlangs op de markt gebracht.

Nog een band die heel veel periodes van inactiviteit vertoont is het Duitse Depressive Age, dat 19888 werd opgestart, maar ook een voorgeschiedenis kent als Blackout die terug gaat tot 1984.De band zorgde tussen 1988 en 1996 voor vier full-albums waarop ze nu nog steeds teren. Pas vorig jaar werd de band niet leven ingeblazen. Verwacht je aan thrash metal.

Het eveneens Duitse Holy Moses mag afsluiten. Dit speed metal / thrash metal gezelschap is bezig aan zijn afscheidstournee want het is de bedoeling dat men er eind dit jaar mee op houdt. De band, onder aanvoering van vocaliste Sabina Classen, zorgde eerder dit jaar met ‘Invisible Queen’ voor een dertiende full-album.

We denken dat er voldoende mooie bands tussen steken om uw ticket te bestellen voor deze editie van Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Meer info vind je alvast op www.alcatraz.be