Therapy?: Hard Cold Fire

Laat ons maar meteen bekennen dat de Ierse rockers van Therapy? al sinds begin de jaren ’90 onveranderlijk tot onze all-time favorites behoren. We weten het, hun grootste hits dateren ongetwijfeld van diezelfde jaren ’90 maar hoewel ze de verkoopcijfers van ‘Troublegum’ en ‘Infernal Love’ nadien niet meer wisten te bereiken, heeft de band ons nooit weten te ontgoochelen.

Nu is er het nieuwe album ‘Hard Cold Fire’, het zestiende studio-album van Therapy?. Nooit eerder deden de sympathieke Ieren er zo lang over om met nieuw materiaal op de proppen te komen. Er zit vijf jaar tussen het verschijnen van voorganger ‘Cleave’ en ‘Hard Cold Fire’. Uiteraard gooide covid het ganse tourschema gigantisch overhoop, zelfs in die mate dat hun tournee ‘So Much For The Thirty Year Plan’ uiteindelijk twee keer herdoopt werd en finaal door het leven ging als ‘So Much For The Thirty-Two Year Plan’. Kortom, nooit eerder trokken ze voor een lange periode niet door grote delen van Europa. Het was voor ons dan ook reikhalzend uitkijken naar de release van de nieuwste worp die door het tourschema anderhalf jaar werd uitgesteld. In alle objectiviteit durven we stellen dat Andy Cairns, Michael McKeegan en Neil Cooper op ‘Hard Cold Fire’ simpelweg klinken als een roedel jonge wolven die voor het eerst het nest verlaten. Wat een absolute moker van een plaat is dit geworden! Laat ons u vertellen dat bijvoorbeeld vooruitgeschoven single ‘Joy’ hier vanaf de tweede keer luidkeels werd meegezongen en niet door ondergetekende voor alle duidelijkheid maar wél door het jeugdig geweld hier ten huize. ‘Another day, another deadener another dull routine…’ staat hier nu als een openingszin te boek in dezelfde orde als ‘Wake up, time to die’ van de allereerste single ‘Meat Abstract’ van Therapy?. Afgetrapt wordt er door ‘They Shoot The Terrible Master’ dat opent met een intrigerende intro waarna meteen alle registers worden opengetrokken. Vanaf dat moment spuwt Andy Cairns de ene opzwepende riff na de andere uit zijn gitaar zoals vanouds geruggensteund door een simpelweg magistrale ritmesectie. Inspiratie haalt de band nog steeds uit maatschappelijke thema’s én bij schrijver Samuel Beckett. Hoewel we elk album van Therapy? koesteren, durven we stellen dat deze ‘Hard Cold Fire’ ons in bijzonder aangename zin heeft weten te verrassen door het simpele gegeven dat het enkel killers and no fillers bevat. We slagen er niet in om er een favoriet nummer uit te pikken want telkens we denken ‘dit is het’, komt het volgende nummer met een kletterende riff of roffel en zijn we instant weer verkocht. We springen gewoonweg van hoogtepunt naar hoogtepunt. Afsluiter ‘Days Kollaps’ vormt in feite het eerste en enige rustpunt waarbij gas wordt teruggenomen maar het snijdt niettemin bijzonder diep en vormt het perfecte sluitstuk van de plaat. We kunnen slechts één punt van kritiek bedenken en dat is dat de tien nummers na nauwelijks meer dan een half uur voorbij zijn. Véél te snel wat ons betreft. De repeatknop kan bijgevolg niet anders dan ingedrukt worden. Absolute aanrader vinden wij voor iedereen die van dicht of ver houdt van rockmuziek.

K.H. (95)

Marshall Records

Tracklist: 1. They Shoot The Terrible Master 2. Woe 3. Joy 4. Bewildered Herd 5. Two Wounded Animals 6. To Disappear 7. Mongrel 8. Poundland Of Hope And Glory 9. Ugly 10. Days Kollaps