ThroneFest, 27 mei 2023, dag 1.

ThroneFest @ Kubox, Kuurne.

De jaarlijkse hoogmis op gebied van black metal in België ligt steevast in Kuurne. Ook nu weer was er een editie van ThroneFest waar heel wat liefhebbers, uit binnen– en buitenland, van het (sub)genre naar op af komen. De organisatoren kregen met wat pech af te rekenen, daar Endstille op de valreep verstek liet geven. Er werd een klein beetje geschoven met de time tabel, maar voor de rest opnieuw niets dan lof voor deze puike organisatie die voor ons zestien – nee, vijftien eigenlijk want Marduk mag twee maal aantreden – bands uitnodigde om hun vijftiende editie van zwartgeblakerd muzikaal geweld te voorzien.

Het Belgische Demonizer is terug van lang weg geweest. En dat zullen we geweten hebben. Na drie full-albums gaf dit black metal / thrash metal gezelschap er in 2008 de brui aan. Sinds een tweetal jaar pikken de heren de draad terug op en dit resulteerde op ThroneFest voor een stevige en krachtige opener om het festival op gang te trekken. We kregen voldoende duisternis en dreiging over ons heen gekapt om ons te overtuigen, al zouden we achteraf moeten vaststellen dat dit echt wel een voorgerechtje was.

*Foto’s: Demonizer*

Het Duitse Streams Of Blood legde de lat meteen een heel stuk hoger. Het gezelschap klinkt energieker en een stuk meer gedreven en komt, zeker als je het ons vraagt, veel dreigender over. Ook op gebied van podium présence lijkt deze band een stuk verder te staan. Daar we de band niet écht kenden en we toch wel danig onder de indruk waren, krijgt Streams Of Blood, een extra sterretje achter de naam.

*Foto’s: Streams Of Blood*

Ook het Belgische Heinous was eerder aan onze aandacht ontsnapt. Een beetje onbegrijpelijk als je ziet hoe dit gezelschap, dat pas in 2018 werd opgestart, er zo gedreven en energiek staat. Ook van deze heren krijgen we een heel intens en in duisternis gehulde sound waar een enorme dreiging van uit gaat zodat de toon al gezet is en de bands waar we het meest naar uit kijken, moeten nog aan treden. Ook Heinous verdient vanaf nu meer van onze aandacht.

*Foto’s: Heinous*

Het Franse Merrimack trekt die lijn gewoonweg door. Opnieuw worden we ondergedompeld in gitzwarte duisternis, terwijl kille en vooral dreigende tonen ons overrompelen. Het is in ieder geval opnieuw meer dan voldoende om ons tot op het bot te raken. Het is voor ons meteen overduidelijk dat we nog iets dieper mogen graven in de black metal wereld, want de uitstekende prestaties van deze drie bands – Streams Of Blood, Heinous en Merrimack – bewijzen dat er vlak onder de “top bands” ook nog een heel pak bands staan te dringen en te hopen op meer erkenning.

*Foto’s: Merrimack*

We zijn net halfweg gekomen en vanaf rekenen we elke band bij de toppers in het (sub)genre. Wie dan het meest bekoort hangt een beetje af van uw eigen smaak. Wij waren alvast enorm onder de indruk van Nordjevel. Dit Noorse black metal gezelschap legde de lat nog een stukje hoger. Zeker op gebied van het creëren van een dreigende en in duisternis gehulde sound worden we op onze wenken bediend. We zien een heel gedreven band die veel energie uitstraalt en ons net niet compleet omver blaast door uitstekende composities die allen stuk voor stuk uitnodigen om uw nekwervels eens grondig te testen. Kortom, Nordjevel bevestigde onze verwachtingen moeiteloos.

*Foto’s: Nordjevel*

Een misschien nog net iets grotere naam in black metal landschap is Impaled Nazarene. En dit Finse gezelschap ontgoochelde ons ook allerminst, al ligt het aangebodene werk ons net iets minder dan het werk van Nordjevel. Ook hier krijgen we een heel gedreven en energieke band te zien en te horen. Gitzwarte duisternis, enorm veel kracht en een intense kille dreiging zijn ons deel. We zien een pak liefhebbers compleet uit de bol gaan en moeten dan ook volmondig toegeven dat ook Impaled Nazarene zijn taak perfect vervulde: ons een uur lang onderdompelen in hun gitzwarte wereld en ons een “good time” bezorgen.

*Foto’s: Impaled Nazarene*

Het Noorse Tsjuder doet het met slechts drie mensen, maar weet ons bijna compleet omver te blazen middels hun strak geluid waar kille duisternis, een enorme kracht en heel veel dreiging van uit gaat. De podium présence van dit trio is af en de heren zetten een energiek en gedreven set neer die overduidelijk enorm wordt gewaardeerd door de volle zaal. Tsjuder zorgt zodoende voor een beklijvend en intens geheel dat bij ons nog heel lang zal nazinderen.

*Foto’s: Tsjuder*

Het Zweedse Marduk mag de eerste dag van deze editie afsluiten. Ook dit viertal zorgt voor een heel beklijvende en intense set die enorm gewaardeerd wordt. Toch hoorden we hier en daar de opmerking dat de heren iets te veel nummers brengen die minder gekend of minder vaak aan bod komen in hun setlist. Wij hebben er ons alvast niet aan gestoord en lieten ons dan ook meevoeren in de gitzwarte muzikale wereld die Marduk weet te creëren. Een enorme kracht overvalt ons. Marduk lijkt wel een sound neer te zetten alsof het lijkt dat een op hol geslagen tank ons onverwijld wil gaan verpletteren. Kortom, missie compleet geslaagd als je het ons vraagt en een schitterende afsluiter van een eerste dag ThroneFest zodat we reeds uitkijken naar wat de band morgen zal neer zetten.

*Foto’s: Marduk*

De eerste dag van de vijftiende editie van ThroneFest was een goed opgebouwde festivaldag met acht bands waarvan er geen enkele onder onze verwachtingen bleef. De, naar onze smaak, vier “toppers” leverden stuk voor stuk waar voor hun geld, terwijl we de vier eerste bands de moeite meer dan waard vonden zodat we die van iets naderbij willen gaan opvolgen.

Met speciale dank aan Marijn en het complete ThroneFest-team.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.