Óreiđa: The Eternal

Óreiđa is een black metal solo project uit Ijsland en als wij de woorden of termen “black metal” en “Ijsland” in een en dezelfde tegen komen, zijn we al razend benieuwd naar het resultaat. ‘The Eternal’ is ondertussen het derde full-album van Óreiđa of van de enige persoon die zich achter deze naam schuil houdt: Þórir G. Jónsson. Voor ons is het een kennismaking geworden met Óreiđa, want de twee vorige full-albums, ‘Óreiða’ (2019) en ‘Nóttin’ (2022), trokken niet meteen onze aandacht. Vijf vrij lange nummers vind je terug op ‘The Eternal’ die ons, eerlijk gezegd, maar matig weten te boeien. We krijgen vrij hypnotiserende kille klanken te horen die we inderdaad in het vakje black metal kunnen onderbrengen, maar wij missen dan heel veel dreiging die normaal gezien van zo’n sound zou moeten uitgaan. Het telkens opnieuw herhalen van bepaalde riffs heeft inderdaad soms wel iets hypnotiserend, maar kan ook wel op de zenuwen gaan werken, en net dat gebeurt, voor ons dan toch, bij de tracks op deze ‘The Eternal’. Voeg daar aan toe dat er geen vocalen te bespeuren zijn en dat we ons al moeilijk laten overtuigen door een compleet instrumentaal album, en je begrijpt dat we ‘The Eternal’ niet volmondig kunnen aanraden. Als je diep genoeg graaft in de sound van Óreiđa ontdek je misschien ook wat minimale invloeden van shoegaze, industrial en post punk die voor wat andere accentjes kunnen zorgen. Maar helaas helpt het niet echt om ons te overtuigen: wij horen vooral telkens opnieuw terug kerende riffs en klanken die ons proberen te hypnotiseren, maar die dus danig op onze zenuwen werken. Nee, heel spijtig voor Óreiđa, maar we zullen dit album alvast niet bij onze favorieten gaan rekenen en ons vertrouwen in de termen of woorden “black metal’ en “Ijsland” krijgt hierdoor toch een kleine knauw.

Luc Ghyselen (62)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. The Path 2. The River 3. The Climb 4. The Apex 5. The Eternal