August Burns Red: Death Below

Moeten we August Burns Red eigenlijk nog voorstellen? Deze Amerikaanse band blaast intussen twintig kaarsjes uit en geldt simpelweg als één van dé referenties als het gaat om metalcore. Destijds opgericht toen de leden nog op de middelbare school zaten, zijn het nu door de wol geverfde mannen die met ‘Death Below’ aan een tiende full-album toe zijn. Metalcore geldt naar verluidt niet bepaald als het genre dat bekend staat om vernieuwing. Het was dus even afwachten of August Burns Red voor het oude vertrouwde geluid zou gaan of toch voor een nieuwe aanpak zou kiezen. Het antwoord is dat het een beetje een mix van beide is geworden en daarmee heeft de band ons eerlijk gezegd toch voornamelijk verrast. Zo is opener ‘Premonition’ een soort van intro (het nummer duurt ook nog geen twee minuten) die eerder begint als een spoken word maar waarbij er een geleidelijke opbouw is die vloeiend overgaat in het volgende nummer ‘The Cleansing’ dat met net geen acht minuten ongetwijfeld het langste nummer vormt dat we ooit al van de band gehoord hebben. Maar afsluiter ‘Reckoning’ overtreft die speelduur zelfs nog – al is het verschil minimaal. Het vormt toch ergens een stijlbreuk met het verleden hoewel andere nummers op het album zoals bijvoorbeeld ‘Revival’ de band laten horen zoals we ze kennen nl met riffs waarbij menig fan wellicht spontaan luchtgitaar begint te spelen. Zanger Jake Luhrs schreeuwt als vanouds maar de diverse gastvocalisten die op het album hun opwachting maken zorgen ook op dit vlak voor afwisseling. Meest in het oog springend vinden we dat naast de vertrouwde melodische gitaarlijnen die de band frequent laat horen dit keer er een grotere rol is weggelegd voor drums en bas die op geregelde tijdstippen het voortouw nemen. Kortom, August Burns Red is er voor ons in geslaagd om een meer dan onderhoudend album te maken dat én vertrouwd klinkt én niettemin enige verrassende elementen herbergt. Het onderstreept in feite enkel de status van de band als toonaangevende metalcore grootmacht. Of dit het beste album is uit de catalogus van August Burns Red laten we gemakshalve even in het midden maar het misstaat geenszins in ieder geval.

K.H. (84)

SharpTone Records

Tracklist: 1. Premonition 2. The Cleansing 3. Ancestry 4. Tightrope 5. Fool’s Gold In The Bear Trap 6. Backfire 7. Revival 8. Sevink 9. Dark Divide 10. Deadbolt 11. The Abyss 12. Reckoning