King Hiss, 24 maart 2023.

King Hiss, Your Highness @ De Kreun, kortrijk.

Het afscheid van King Hiss wordt gevierd op drie dagen. Gisteren was er nog een concert in de Antwerpse concerten tempel Trix alwaar de “Club” ingepalmd werd. In De Kreun te Kortrijk mag King Hiss een soort van thuiswedstrijd spelen waarna nog een allerlaatste concert volgt in N9 te Eeklo. Om die feestjes nog van wat extra’s te voorzien werden een aantal bevriende bands erbij gehaald. Op vrijdag 24 maart in De Kreun te Kortrijk was dit Your Highness.

Your Highness is een sludge / stoner metal gezelschap dat in 2009 werd opgestart in de buurt van Antwerpen. De heren zorgden ondertussen voor een demo, een split, drie ep’s en evenveel full-albums zodat een setlist opstellen voor dit gezelschap geen enkel probleem in houdt. We kregen een korte maar heel gebalde en energiek en gedreven gebrachte set te verweken van zes nummers. Als de heren van Your Highness op deze manier verder werken, en we zien niet in waarom dat niet het geval zou zijn, is dit misschien wel de Belgische band om extra in de gaten te houden. Dit was af, dankzij de combinatie van heel stevige en opzwepende momenten, maar ook met rustiger melodieuze stukjes. Voeg daar een heel bewegelijke frontman aan toe, een uitstekend beukende ritmesectie en twee gitaristen die perfect op elkaar afgestemd lijken, en je verkrijgt een schitterende totaalsound die ons alvast geen milliseconde heeft verveelt. Kortom, dit concert van Your Highness was “af” en wij hebben genoten van de eerste seconde tot en met de laatste. We waren zelfs benieuwd of King Hiss dit zou overtreffen!

Foto’s: Your Highness*

Maar vanaf de eerste tonen die King Hiss op ons afvuurde begrepen we het al snel: King Hiss ging er nog eens vol tegenaan en dan is het voor elke band, binnen– of buitenlands, moeilijk om beter te gaan doen. King Hiss is immers een verzameling van vier toppers op hun instrumenten. Jan Coudron is een charismatische frontman die een publiek perfect weet te bespelen zonder ook maar zijn vocalen ergens te verliezen. Voeg daar zijn onnavolgbare bewegingen, zijn schitterende mimiek aan toe, en je hebt een fantastisch frontman. Bassist Dominiek Hoet is de rust zelve en zorgt samen met drummer Jason Bernard voor de onberispelijke basis die zowel strak, krachtig als melodieus klinkt waar gitarist Joost “Josh Fury” Noyelle zijn riffs en uiterst knappe gitaarsolo’s op kwijt kan. Kortom: King Hiss is een verzameling van unieke talenten die ons telkens en telkens weer wisten te overtuigen via hun albums, maar nog net iets meer via hun live concerten. Wij, van MUSIKA, zagen King Hiss ettelijke keer tijdens een live concert en steeds opnieuw werden we begeesterd door hun energiek kracht, hun gedrevenheid en hun enthousiasme op een podium. Ook nu weer was dit het geval, maar als je ons vraagt of dit het beste King Hiss concert is dat we ooit zagen, moeten we u teleurstellen. Nee dus, maar dat betekent niet dat zo goed als elke Belgische band nog steeds enorm veel kan leren van dit concert van King Hiss. Het spreekt voor zich dat ook wij een pak traantjes hebben weggepinkt bij de laatste tonen van de afsluiter van dit concert. Wij vinden het dan ook enorm spijtig dat het doek valt over een van de, naar onze smaak dan toch, beste Belgische bands in dit (sub)genre en al zeker tijdens live concerten. King Hiss: het was een immense eer om jullie te leren kennen en we zullen steeds opnieuw, met heel veel pijn in het hart denken aan jullie schitterende albums (die we nog vaak zullen tegenkomen in onze playlists) en jullie fantastische live concerten. We wensen elk van jullie nog heel veel succes in de toekomst en we hopen dan ook dan onze wegen die van jullie nog ettelijke keer mogen kruisen. Dank u wel, King Hiss, voor de vele schitterende momenten!

Foto’s: King Hiss*

Met dank aan Waldo Toelen (L&S Agency) en Siel Tailleu (Wilde Westen).

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.