Elvenking: Reader Of The Runes – Rapture

Met ‘Reader Of the Runes – Rapture’ is het Italiaanse Elvenking aan een nieuw hoofdstuk in zijn muzikale carrière toegekomen. Elvenking werd in Scaile in 1997 opgestart en zorgde eerder reeds voor tien full-albums, zodat ze met dit nieuwe werkstuk aan hoofdstuk elf zijn toegekomen. Ondanks de vele wisselingen in de line-up blijft het gezelschap touw trouw aan zijn muzikale visie die een mix vormt van melodic metal, power metal en folk metal. Drie ingrediënten die men vakkundig door elkaar weet te mengen zodat een aanstekelijk, melodieus en toch krachtig geheel ontstaat. Soms licht de nadruk ietsje meer op kracht, soms iets meer op aanstekelijkheid. Dat is ook het geval met het puur muzikale waar men in sommige tracks eerder de kaart folk metal trekt en in andere dan weer eerder richting traditionele power metal schuift. Zo zorgt Elvenking er steeds opnieuw voor dat geen album een doorslag blijkt te zijn van een ander qua songstructuren en opbouw. Toch hoor je natuurlijk een rode draad terug die ervoor zorgt dat de band wel een eigen gezicht en geluid heeft ontwikkeld gedurende de jaren. Met het elf tracks tellende ‘Reader Of The Runes – Rapture’ blijft het gezelschap – tegenwoordig bestaande uit Aydan (gitaar, vocals (harsh, backing), keyboards), Damna (lead vocals), Lethien (viool), Symohn (drums), Jakob (bass) en HeadMatt (gitaar) – op de ingeslagen weg verder gaan. Zonder dat we een favoriete track willen / kunnen aanstippen op dit nieuwe album willen we uw aandacht toch vragen voor een paar mooie accenten die ons zijn opgevallen. Zo is de intro van opener ‘Rapture’ vrij bombastisch te noemen en doet het ons wat denken aan werk van Rhapsody Of Fire. Daarna kiest Elvenking weer duidelijker voor hun eigen sound. Ook de intro van ‘Incantations’ valt ons onmiddellijk op, want het geluid van water (in een beekje), kiest men voor een echt folky aanvangsfase vooraleer krachtiger verder te gaan zonder de folky toets achterwege te laten. Zo kent elke track wel een accent die ervoor zorgt dat er heel wat variatie te horen zodat uw aandacht de kans niet krijgt van te ontsnappen. ‘Reader Of The Runes – Rapture’ is dan ook een heel knappe aanvulling op hun discografie en zou een heel pak liefhebbers van melodic power metal, met folky inslag, moeten weten te overtuigen.

Luc Ghyselen (90)

AFM Records AFM 824-9

Tracklist: 1. Rapture 2. The Hanging Tree 3. Bride Of Night 4. Herdchant 5. The Cursed Cavalier 6. To The North 7. Covenant 8. Red Mist 9. Incantations 10. An Autumn Reverie 11. The Repentant