Todd La Torre: Rejoice In The Suffering

Todd La Torre is natuurlijk bekend als de zanger van Queensrÿche, waar hij ondertussen zijn illustere voorganger Geoff Tate al heeft doen vergeten, wat toch een hele prestatie is. Nu brengt de Amerikaan zijn eerste solo plaat uit: ‘Rejoice In The Suffering’. Dat de man kan zingen, staat buiten kijf. Afwachten welke sound hij zou brengen. Welnu, het is vooral een plaat geworden met nummers die klinken als de heavy metal van de jaren 80. We horen invloeden van Judas Priest (vooral qua zang) en de opzwepende riffs van bijvoorbeeld Saxon. Vernieuwend is dit niet, maar who cares. Fans van dit oudere genre zullen hiervan smullen. Gierende riffs, sterke en soms hoge zang, een opzwepend tempo met meezingers en meestampers: alles uit deze periode is aanwezig. Toch horen we hier en daar toch de invloeden van Queensrÿche waardoor er ook wat meer progressieve metal nummers bij zitten wat het album toch een upgrade geeft. De betere nummers, naar onze smaak, zijn alvast ‘Critical Cynic’, met fijne, technische drum en goede zang, ‘Rejoice In The Suffering’ met een riff waarbij je niet kan stilzitten, het rustiger en meer zweverig gebrachte ‘Apology’ en de ballad ‘Crossroads To Insanity’. Al bij al een goed album waarop de man zijn eigen stempel heeft gedrukt en er zeker geen Queensrÿche kloon van heeft gemaakt. En dat het album vooral naar zijn stem is geschreven: wie kan hem dat kwalijk nemen? Een debuutalbum dat kan tellen.

Bart Verlinde (80)

Rock Of Angels Records ROAR 2303

Tracklist: 1. Dogmata 2. Pretenders 3. Hellbound And Down 4. Darkened Majesty 5. Crossroads To Insanity 6. Critical Cynic 7. Rejoice In The Suffering 8. Vexed 9. Vanguards Of The Dawn Wall 10. Apology 11. Fractured 12. Set It Off 13. One By One