Grá: Lycaon

Het Zweedse Grá werd in 2010 opgestart in Stockholm. Er zijn al een paar wisselingen geweest in de line-up die tegenwoordig bestaat uit Dimman (drums), Heljarmadr (vocals, gitaar), Maugrim (gitaar), Vediger (bass) en Niklas Ekwall (gitaar). Voor liefhebbers die de black metal scene een beetje volgen zal de naam Heljarmadr ongetwijfeld belletjes doen rinkelen daar de man ook achter de microfoon staat bij Dark Funeral. Ook Grá kiest voor black metal en is met ‘Lycaon’ aan zijn vierde full-album toegekomen. Het vijftal kleurt mooi tussen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre en zorgt dus voor veel kracht, dreiging en kille duisternis in nummers die energiek en gedreven door de speakers knallen, een goede opbouw kennen, en waarbij melodie en dreigende kracht worden samen gebracht. We kunnen de sound van Grá dus zeker niet vernieuwend gaan noemen. Wel, moeten we grif toegeven dat we vlotjes meegezogen worden in de sound van dit vijftal en dat de heren ons dan ook gemakkelijk weten te boeien en te overtuigen. Na vier stevige en krachtige nummers waar het heerlijk op headbangen is, slaat het kwintet ons toch even met verstomming middels hun versie van het Bathory nummer ‘Chariots Of Fire’ dat aan een hels tempo wordt gebracht. Ook ‘Ett Avkedsbrev’ doet ons opkijken. Eerst wegens de drum en bass patronen die het nummer langzaam op gang trekken, later met dreigende ietwat trage tempo. Ook de aanhef van ‘Brännmärkt’ met zijn gesproken tekst, terwijl een hoorn schalt, laat ons opkijken. Een knetterend vuur laat het nummer uitsterven. Afsluiter ‘Jaws Of The Underworld’ kent een wat eigenzinnig opbouwmet best wel knappe drumpatronen die wat naar tribal neigen, terwijl ook gesproken tekst zijn opwachting maakt. Meteen de twee ingrediënten die hier met de meeste aandacht gaan lopen. Wij vinden deze ‘Lycaon’ een heel knap opgebouwd album dat onze aandacht vast weet te houden van begin tot einde. Enkel jammer dat de tijdsduur beperkt blijft tot hoop en al vijfendertig minuten. De heren weten mooie accenten te leggen en zorgen zo voor wat extra’s dat ons heel goed bevalt.

Luc Ghyselen (88)

Avantgarde Music AV 458

Tracklist: 1. White City Devil 2. Flame of Hephaestus 3. Torn Asunder 4. Lycaon 5. Chariots of Fire 6. Ett avskedsbrev 7. Brännmärkt 8. Jaws Of The Underworld