Kate Nord: Compass To Your Heart’s Desire

Kate Nord blijkt een nieuwe naam te zijn als het aankomt op symphonic metal, maar eigenlijk is niet minder waar. Deze Finse dame is een klassiek getrainde vocaliste die sinds 2013 de teksten schrijft voor het Italiaanse progressive power gezelschap Noveria. Ze is ook te horen als vocaliste op het debuutalbum van deze band. Maar deze ‘Compass To Your Heart’s Desire’ is het debuutalbum onder de naam Kate Nord die in 2017 al een versie van Howard Blake’s ‘Walking In The Air’ afleverde. We zullen de pret misschien ene beetje bederven door meteen met de deur in huis te vallen: ‘Compass To Your Heart’s Desire’ is een adembenemend album geworden en dus een “must have” voor elke liefhebber van (female fronted) symphonic metal. Op tekstueel vlak zoekt Kate Nord het bij fantasy verhalen over bijvoorbeeld trollen en elfjes, maar ook Scandinavische volksverhalen en fantasy werk van o.a. illustrator John Bauer en auteur J.R.R. Tolkien zorgen voor bronnen van inspiratie. Dit zet ze hier neer in negen fantastisch mooi gecomponeerde en gearrangeerde nummers waar haar stem nog voor een pak extra’s zorgt. Wij krijgen er koude rillingen van, en dat komt dan vooral door de schoonheid en de puurheid van de muziek en haar fenomenale stem. Dat er eigenlijk weinig, om niet te zeggen niets, fout kan gaan voor dit debuut van Kate Nord kan je ook afleiden aan de muzikanten en artiesten die haar hier omringen. Vooreerst is er Simone Mularoni die hier voor de productie, het mixen en het masteren zorgt. Zelf zorgt Kate niet enkel voor de fantastische vocalen, maar ook voor orkestratie en keyboards. Fransesco Mattei (Noveria, Ethernity) is de gitarist en zorgt voor een aantal schitterende adembenemende solo’s. De ritmesectie zorgt hier voor een heel stevige en toch soepele begeleiding en is in de bekwame handen van bassist Andrea Arcangeli (DGM, Noveria) en drummer Omar Campitelli (Noveria). En dan is er nog de fantastische gitaarsolo van Timo Tolkki tijdens ‘Wither And Rust’. Maar, we vertelden het reeds: dé aandachtstrekker op dit weergaloze werkstuk is de stem van Kate Nord zelf. Wij, van MUSIKA, krijgen er geen genoeg van en dan komen we ook bij onze enige puntje van kritiek. Na iets meer dan drieëndertig is het afgelopen met de pret. Dat Kate Nord maar vlug met een volgend meesterwerkje op de proppen komt. En ja, we willen dit ook meemaken tijdens live concerten! Als je Tarja Turunen als dé beste vrouwelijke vocaliste beschouwd, dan komt deze Kate Nord daar vlak na!

Luc Ghyselen (98)

Independent Release

Tracklist: 1. Recitative To The Moon 2. All Alone 3. The North Wind And The Troll 4. Embrace The Cold 5. Wither And Rust 6. Dream Of Daylight 7. Breathe In The Night 8. Dance Of The Fairies 9. Aeternam Vale