Dødsengel: Bab Al On

Dødsengel is een Noorse black metal band die resideert in Ålesund en actief is sinds 2007. In het inmiddels vijftienjarig bestaan, zijn ze met ‘Bab Al On’ pas toe aan een vijfde langspeler. Ook nu hebben ze vijf jaar de tijd genomen om een opvolger te voorzien voor ‘Interequinox’. Het moet gezegd dat we niet zo gigantisch onder de indruk waren van ‘Interequinox’ waar we het gevoel hadden dat de schrik om in herhaling te vallen zodanig overheerste dat ze paden begonnen te bewandelen om toch maar anders voor de dag te komen. En helaas, voor deze ‘Bab Al On’ geldt naar ons gevoel hetzelfde. Niet dat er op deze plaat geen fantastische ingevingen te bespeuren zijn maar Kark en Malach Adonai, het drijvende tweetal achter Dødsengel, halen voor ons te vaak het tempo uit de nummers door te pas en vooral te onpas over te schakelen op ambiënt-achtige passages. De occulte dreiging uit de beginjaren van de band maakt steeds meer plaats voor een krampachtig aanvoelende sfeer die eenvoudigweg té geforceerd klinkt. Eenvoudige muziek heeft Dødsengel nooit gemaakt en ook nu weer is dit allesbehalve makkelijk te verteren spul maar het helt voor ons te zeer over naar het “moeilijk doen om moeilijk te doen”. Wellicht komt de kritiek hier nu heel hard over en één en ander is misschien ingegeven door een hoog verwachtingspatroon na vijf jaar wachten op nieuw materiaal maar we hadden effectief op meer rauwheid gerekend.

Dødsengel is een band die nooit helemaal in het rijtje paste van de klassieke Noorse black metal bands en doet die naam ook nu weer alle eer aan maar ons zijn ze momenteel even kwijt.

K.H. (65)

Debemur Morti Productions DMP 0224

Tracklist: 1. Ad Babalonis Amorem Do Dedico Omnia Nihilo 2. In The Beginning 3. Annihilation Mantra 4. Waters Of Unravelling 5. Bursting As Boils On The Backs Of Slaves 6. The Lamb Speaks 7. Agnus Dei 8. Hour Of Contempt 9. In The Heart Of The World 10. Dies Irae 11. Abomination Gate