Mandragora Thuringia: Rex Silvarum

Als je bij een album een meegestuurde promo tekst leest, krijg je keer op keer de indruk dat je hét van hét in handen hebt gekregen, dat er niets beters bestaat en al zeker niets beter maar op de markt komt dit jaar. Gelukkig hebben wij bij MUSIKA daar lak aan en luisteren liever eens zelf naar het aangebodene werkstuk. Na het lezen van de bijgeleverde promo tekst voor ‘Rex Silvarum’, het tweede full-album van het Duitse Mandragora Thuringia waren onze verwachtingen dan ook hoog gespannen. Helaas voor Mandragora Thuringia worden die verwachtingen niet echt ingelost. Ja, we gaan volledig akkoord met de stellingen dat het gezelschap voor een mix zorgt van heel stevige en krachtige metal stukken en die afwisselt met stukken en fragmenten waar pure folk centraal staan. Ja, het klopt dat sommige fragmenten uitnodigen tot stevig headbangen, terwijl andere er voor zorgen dat je een wilde rondedans wil starten. Maar evengoed komen er stukken en fragmenten langs waar je compleet de kat uit boom kijkt, waarvan je je afvraagt wat het doel en of nut van het stukje is. Voeg daaraan toe dat een heel pak van de pure folk stukken ons te zacht, te liefelijk in de oren klinken, en je begrijpt nog beter onze ontgoocheling. Oké, het zorgt voor een stevig contrast met de meer metal gerichte delen. Kortom, wij hadden alvast heel wat meer veracht van onze kennismaking met Mandragora Thurinia (en dan niet alleen omwille van de promo tekst, want we zijn wel degelijk liefhebber van folk metal). We hebben immers de indruk dat de heren van Mandragora Thuringia zowel de pure folk liefhebber en de die hard metal fan wil bereiken en met dit werkstuk zal dat zeker niet lukken. Let op, we weten ook wel dat men in Duitsland daar compleet anders tegenaan kijkt, zodat de band daar hoogstwaarschijnlijk wel op handen zal gedragen worden, maar om internationaal potten te breken, vinden we de dertien tracks op ‘Rex Silvarum’ maar magertjes uitvallen.

Luc Ghyselen (70)

MDD Records

Tracklist: 1. Frühling 2. Ausbruch 3. Falkenflug 4. Kreaturen der Nacht 5. Sunufatarungo 6. Rex Silvarum 7. Waldgeflüster 8. Amygdala 9. Grünes Meer 10. Kriegerbarden 11. Trollmelodie 12. Linde 13. Herbst