Thy Listless Heart: Pilgrims On The Path Of No Return

Of Thy Listless Heart met dit debuutalbum ook op een pad is terecht gekomen waar geen draaien of keren meer mogelijk is, zal de toekomst moeten uitwijzen. In ieder geval is ‘Pilgrims On The Path Of No Return’ een festijn geworden voor de liefhebbers van atmospheric doom metal. Thy Listless Heart is een solo project van Simon Bibby die hier alles in zijn dooie eentje doet. Of toch net niet alles want mixing en mastering liet hij over aan Greg Chandler, terwijl de helaas overleden Mariusz Lewandowski voor de hoes tekende. Op het debuut van My Listless Heart hoor je uiterst sfeervolle doom. Geen keihard gebeuk met enorm brommende basslijnen, maar wel tergend traag slepende lijnen die je tot in het diepste van je ziel weten te raken. Verschillende instrumenten geven kleur aan de zeven tracks, al blijft een donker, onheilspellend en / of leed vermakend, gevoel zich van je meester maken. Voeg daar een heel bezwerende, en meestal clean gezongen, stem aan toe en je verkrijgt al een idee van hoe Thy Listless Heart op je inwerkt. Track na track weet Simon ons te overtuigen en ons mee te sleuren op zijn wonderbaarlijke, maar intens beklijvende, muzikale trip. Dat niet elke doom fanaat hier voor zal te vinden zijn – ja, we hebben het al aangegeven: geen brommende basslijnen en hoogstwaarschijnlijk te veel gebruik makend van atmosferische elementen –, weten we maar al te goed. En toch is dit een debuut van uitzonderlijke kwaliteit. Eigenlijk moet elke metal fan dit op zijn minst een kans geven, want Thy Listless Heart staat, als je het ons vraagt tenminste, aan het begin van een fantastische muzikale reis. Wij kijken nu al uit naar een tweede album onder deze naam.

Luc Ghyselen (94)

Hammerheart Records HHR 2022-59

Tracklist: 1. As The Light Fades 2. The Precipice 3. Yearning 4. When The Spirit Departs The Body 5. Confessions 6. Aefnian 7. The Search For Meaning