Tweede editie van Hagelant Fest te Diest.

Op zaterdag 28 januari is er de tweede editie van Hagelant Fest in rock / metal café Hell te Diest. Op het programma staan zes bands die stuk voor stuk black metal door hun aderen voelen vloeien.

Het Nederlandse Dystopia zorgt er voor een eerste Belgische show sinds zes jaar. Deze band werd in 2005 opgestart en zorgde eerst nog voor thrash metal. In 2008 kwam een einde aan het eerste deel van Dystopia dat sinds 2011 opnieuw actief is en nu kiest voor black metal om zich muzikaal te laten gelden. Drie full-albums en twee ep’s sieren ondertussen de discografie van dit gezelschap.

Het Duitse MNHG staat voor het eerst op een Belgisch podium: een echte primeur dus. MNHG werd pas in 2020 opgestart en staat voor black ‘n’ roll. Het gezelschap zorgde vorig jaar met ‘Mundare’ voor een eerste full-album.

Liber Null bestaat uit artiesten uit Nederland en uit Italië. Ook voor deze band is het een primeur op een Belgisch podium. Liber Null ging in 2016 van start en heeft ondertussen twee full-albums op de markt gebracht en daar van is ‘For Whom Is The Night’, dat eerder dit jaar in de winkelrekken verscheen, het meest recente.

Een band die we maar heel weinig aan het werk kunnen zien is het Belgische Thronum Vrondor, want dit is slechts het derde concert voor deze band. Thronum Vrondor werd in het West-Vlaamse Tielt in 2005 opgestart en zorgde ondertussen toch voor vier full-albums. ‘Dies Tenebrosa Sicut Nox’ (2021) is daarvan het meest recente.

Het Italiaanse Frostmoon Eclipse komt speciaal over voor deze editie van Hagelant Fest. Dit gezelschap werd reeds in 1994 opgestart en kent dus ondertussen de klappen van de zweep. In de discografie van Frostmoon Eclipse vinden we ondertussen zeven full-albums, maar ook een aantal splits en ep’s. Het meest recente werkstuk is de ep ‘Rustworn’ dat eerder dit jaar werd gebracht.

Het Franse Hell Militia is voor eerst sinds acht jaar terug te gast op een Belgisch podium. Deze band werd in 2001 opgestart in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs en zorgde ondertussen voor vier full-albums waarvan ‘Hollow Void’, dat eerder dit jaar op de markt kwam, het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Bemerk ook dat Hell Militia de enig band is die niet getekend is bij Immortal Frost Productions, maar wel Season Of Mist / Underground Activists, zodat dit ook een beetje een festival is van en voor Immortal Frost Productions, een Belgisch label dat zich specialiseert in black metal en aanverwante.

Als we ons niet vergissen gaan de deuren van Hell die dag open omstreeks 16u00 en wordt de eerste band omstreeks 17u00 op het podium verwacht. Meer info vind je alvast op www.helldiest.com