Depths Above: Ex Nihilo

Is het in Brno, Tsjechië ontstane Depths Above het best bewaarde geheim op gebied van black metal? Als je de mensen achter Avantgarde Music mag / moet geloven is dat inderdaad zo, want dat label brengt nu het debuutalbum van dit viertal terug op de markt in zowel een cd-versie als een vinyl versie. Depths Above ontstond in 2016 en zorgde wat later met ‘The Descent’ voor een eerste single. Dat nummer werd in 2018, samen met drie andere, op de markt gebracht middels de in eigen beheer, en in heel beperkte oplage, uitgebracht cd ‘Ex Nihilo’. Nu krijgt elke black metal fan een herkansing dankzij Avantgarde Music. ‘Ex Nihilo’ telt dus vier tracks, samen goed voor iets maar dan een half uur gitzwart, dreigend geweld waar de heren van Depths Above – Tele (bass), Sarapis (drums), Dreamancer (gitaar) en Vama Marga (vocals, gitaar) – maar heel weinig ruimte vrij laten voor wat licht. In hun kille duisternis is wel wat ruimte gemaakt voor wat minimale accenten uit o.a. doom, sludge, death metal en post metal. Toch overheerst een heel kille en duistere atmosfeer en wordt het gaspedaal meestal heel diep ingedrukt zodat een furieuze black metal sound in je gezicht wordt geknald. Een van de tracks, ‘A Prayer’, is een instrumentaal stuk en alhoewel we liever dreigende en / of rauwe vocalen erbij horen, is ook deze meer dan zeven minuten durende track een schot in de roos. Zo zorgt dit viertal voor vier tracks die samen een heel intens en beklijvend werkstuk opleveren die, als je het ons vraagt, een plaatsje mag opeisen in elke black metal collectie. Dus … wij zijn maar wat blij met deze heruitgave van dit debuutalbum door Avantgarde Music en kijken nu al reikhalzend uit naar het aangekondigde tweede full-album van Depths Above.

Luc Ghyselen (90)

Avantgarde Music AV 453

Tracklist: 1. Here And Everywhere 2. The Descent 3. A Prayer 4. Ex Nihilo