Talas: 1985

Het Amerikaanse Talas werd in 1974 opgestart en zorgde tot de split in 1985 voor drie full-albums met de toen kenmerkende classic rock / hard rock sound. Van de line-up van Talas is waarschijnlijk bassist Billy Sheehan de naam die het meest belletjes doet rinkelen. Hij stond ook terug aan de wieg van de heropstart van Talas. Samen met oudgedienden Phil Naro (vocalist) en Mark Miller (drums) vormt hij ook nu weer Talas. Enkel gitarist Kire Najdovski is compleet nieuw bij Talas. Het viertal wordt op twee tracks nog bijgestaan door ex Talas gitarist Mitch Perry, twee tracks die hij zelf trouwens schreef in 1985. Als je dan ook nog weet dat ‘1985’ op één nummer na volledig werd geschreven in 1985, vlak voor het uiteenvallen van de band, dan weet je dat je gewoonweg knap rockende songs te horen krijgt die perfect weergeven hoe het geluid in die jaren klonk. Bass en drums zorgen voor het solide fundament, al komt de bass van Billy soms nogal extra op de voorgrond. De riffs klinken krachtig en aanstekelijk, terwijl de gitaarsolo’s melodieus, flitsend en vingervlug klinken zonder dat die afwijken van de “normale eighties sound”. Een krachtige cleane stem volstaat dan om het geheel in goed banen te leiden. Dit ‘1985’ van Talas is net als een teletijdmachine terug nemen naar dat jaar. Liefhebbers van uiterst traditioneel klinkende hard rock kunnen hier hun hartje gaan ophalen.

Luc Ghyselen (70)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Inner Mounting Flame 2. I’ll Take The Night 3. Crystal Clear 4. Don’t Try To Stop Me Tonight 5. Do You Feel Any Better 6. On The Take 7. Come When You Call 8. The Power To Break Away 9. Black And Blue 10. Close To The Killer 11. 71Hd h