Gaerea: Mirage

Sinds 2016 weet het Portugese Gaerea een massa black metal adepten te overtuigen. Eerst was er de titelloze vijf tracks tellende ep. Die werd in 2018 opgevolgd door een schitterend debuutalbum: ‘Unsettling Whispers’. ‘Limbo’, uit 2020 vervulde al onze hoge verwachtingen en het nieuwe ‘Mirage’ doet dit opnieuw. Gaerea staat voor heel duistere en kil klinkende black metal en dat bewijzen de heren opnieuw vanaf opener ‘Memoir’. Het lang uitgesponnen nummer, iets meer dan acht minuten, zorgt met zijn verschillende wisselingen in tempo en ritme (van heel furieus en gedreven tot bijna traag en kalm), zijn donkere kracht, zijn kille duisternis, zijn knappe opbouw en arrangement al meteen dat we een goed gevoel overhouden aan dit nieuwe werkstuk. Dat gevoel wordt er zeker niet minder op als we het complete album gehoord hebben. De heren van Gaerea hebben ons immers meteen met de eerste track bij ons nekvel gegrepen en laten onze aandacht gedurende de overig acht tracks geen milliseconde de kans om weg te glippen. Track na track, fragment na fragment weten de heren ons te boeien en te overtuigen. Wie het, als black metal fan, ook maar waagt om deze ‘Mirage’ links te laten liggen, mag zich niet langer black metal fan noemen. Wij zijn in ieder geval dol op deze Portugese black metal machine en willen die dan ook heel graag nog eens live meemaken. Iets voor ThroneFest? Hoe dan ook, tot dan zal dit album nog vele rondjes draaien in onze cd-speler.

Luc Ghyselen (95)

Season Of Mist SOM 669

Tracklist: 1. Memoir 2. Salve 3. Deluge 4. Arson 5. Ebb 6. Mirage 7. Mantle 8. Laude 9. Dormant (bonus track)