TribFest, 05 november 2022, dag 2.

TribFest, Trax, Roeselare.

Ook de tweede dag beloofde goed te beginnen. Twee bands extra, dat betekende ook dat de deuren iets eerder opengingen. De tweede dag was het uitverkocht, dat betekende het potentieel om de zaal gevuld te krijgen. Benieuwd voor welke band het publiek massaal zal aanwezig zijn.

Therapy is voor mij niet zo’n gekende band en daarom was het soms moeilijk om te weten hoe natuurgetrouw de band uit Aalst, dit Screamager dus, hun idolen brachten. Hun vijftien jaar ervaring bleek toch vruchten af te werpen, gezien ze muzikaal sterk speelden. Relatief weinig beweging op het podium maar ik heb hun voorbeelden ook nooit in het echt bezig gezien om hierover een vergelijkend oordeel te geven. Er was veel variatie in het spel op de vellen en metalen schijven. Vocaal niet altijd even stemvast, dat zal het nog mondjesmaat toegekomen publiek beamen. Een knappe versie van ‘Diane’ sloot de setlist af, het enige nummer dat ik ook kende.

*Foto’s: Screamager*

In 2017 opende Sister May de eerste editie van TribFest. Deze progressieve, alternatieve Roeselaarse rockband met metal en wave invloeden spelen een na een honderdtal optredens nog eens een thuismatch. Kenmerkend zijn hun speciale intro’s, maar goeie zang en een goed arrangement zorgen telkens voor vlotte nummers. Het podium werd gebruikt en dat is altijd visueel ook een pluspunt.

*Foto’s: Sister May*

Een band om naar uit te kijken was het Nederlandse Kissterious, al begon dat uitkijken met 20 minuten vertraging. Met een achtergrond van Kisstory was het vooral kijken hoe “anders” deze tributeband hun idolen probeerden te benaderen. Make-up, een rokende gitaar, veel vuurwerk, … ze gooiden alles in de strijd om het inmiddels talrijk opgekomen publiek voor hen te winnen. Dat daarbij soms de nadruk meer naar de show ging en het muzikale aspect wat afdwaalde, nemen we er graag bij want het oog wil ook wat. En dat kregen we meer dan ooit. Een feestje, dit laatste niet alleen uit standpunt van fotograaf, maar een knap gespeelde genietbare set topnummers!

*Foto’s: Kissterious

Het nagenoeg gelijkaardig uitgesproken Volbeatz is het antwoord uit de BeNeLux als tribute van Volbeat. De voorbije zomer kon ik de echte helden nog bewonderen op HellFest. Vocaal was ik erg onder de indruk hoe dit gezelschap de touwtjes in handen hadden. Krachtig, toonvast en verdikke, gestuurd door een ware entertainer die zijn publiek wist te begeesteren. Weinig podium bewegingen, maar strak gespeeld vol passie en ambiance door een set muzikanten die een plezier waren om naar te luisteren. Nummer na nummer wisten ze ons te overtuigen. Een meer dan geslaagde passage.

*Foto’s: Volbeatz*

Bijna twintig jaar geleden ontstond Subliminal Verses met het idee in het achterhoofd om de brutaliteit van Slipknot visueel en muzikaal neer te zetten. Met acht man op het podium brachten ze een show vol maskers, spektakel en vooral beenharde muziek. Naast het feit dat dit ruige genre nu eenmaal niet onze smaak is, wisten ze moeiteloos hun fans te overtuigen. Veel interactie op het podium naar het publiek en omgekeerd, die formule bleek prima te werken, inclusief de noodzakelijke circlepits. De band verdiende met hun show een fotografisch pluspunt.

*Foto’s: Subliminal Verses*

Met spijt in het hart moesten we forfait geven voor de headliner, Meatallica, want te pijnlijke ledematen lieten ons noodgedwongen besluiten om wat eerder de rit huiswaarts aan te vatten. Het was in feite een wonder dat we er geraakt waren met twee ontstoken achillespezen, die simpelweg elke stap tijdens wandelen genadeloos afstraften. Dergelijk toffe affiche gaf de nodige adrenaline om toch te gaan. Misschien hadden wat extra banken / stoelen soelaas gegeven, want naarmate de avond vorderde, bleek een hier-en-daar op de grond zittend publiek daar ook nood aan te hebben.

Andermaal een geslaagde editie van TribFest! Een welgemeende merci van ondergetekenden om in naam van MUSIKA zoveel muzikaal talent te mogen evalueren, zij het met de pen of met fototoestel. Benieuwd welke bands er volgend jaar ten tonele zullen verschijnen.

Met dank aan de organisatie van TribFest.

Tekst: Grietje Slembrouck en Andy Maelstaf.

Foto’s: Andy Maelstaf.