Black Altar: Arcana Of The Higher Principles

Black Altar is een Pools black metal collectief dat sinds 1996 actief is. De band zorgde eerder reeds voor twee ep’s en twee full-albums. Ook zes split’s staan reeds vermeld in hun discografie. Met deze ‘Arcana Of The Higher Principles’ komt het gezelschap met een compilatie op de proppen met slechts één nieuw nummer. Dat is het titelnummer dat het geheel opent. Deze meer dan zes minuten durende track is een juweeltje als je houdt van heel brutaal en dreigend klinkende black metal. Voeg daar de nodige kilheid aan toe, bakken kracht en heel veel tempo en je verkrijgt een uitstekende zwartgeblakerde track te horen. Vernieuwend is het niet, maar het grijpt je wel steevast keihard bij de larven om je niet meer los te laten. Daarna volgen nog dertien andere tracks die je eerder kan vinden op een van de split-albums. ‘Deus Inversus’, ‘Ancient Warlust’, twee heel heftige en furieuze pure black metal nummers, en ‘Outro’ (een instrumental) vind je op de split ‘Deus Inversus’ met Kirkebrann uit 2020. ‘Intro’ (ook al zo’n dreigend instrumentaal iets), ‘Tophet’ (langzaam open, maar heel dreigend en krachtig verder gaand), ‘Winds Ov Decay’ (een meer dan furieuze en dreigende kracht explosie), hun cover versie van Beastcraft’s ‘Pentagram Sacrifice’, ‘Outro’ (een korte dreigende en mysterieus klinkende instrumental) en ‘Tophet (Industralized By PreEmptive Strike 0.1)’ komen van de split met Beastcraft, ‘Winds Ov Decay’ uit 2017. Dan volgen nog ‘Intro’ (opnieuw een instrumentaal stukje), ‘Nighthunter’, ‘I’m Demon’ en ‘Deep Cut In The Open Wound Of Mankind’ die je kan terugvinden op de split met Varathron en Thronspawn getiteld ‘Emissaries Of The Drakened Call’ uit 2012. Deze drie laatste tracks zijn stuk voor stuk knappe voorbeelden van hoe Black Altar daadwerkelijk klinkt: heel energiek en gedreven met veel dreiging en kille duisternis. Indien je een van die split’s niet in je rekken hebt staan en je houdt van black metal, dan mag je deze kans niet laten liggen. De “intro’s” en “outro’s” kan je gemakkelijk skippen en dan houdt je een intens en heel beklijvend zwartgeblakerd schijfje over dat vooral furieus, energiek en gedreven klinkt. Toch weten de heren van Black Altar je te blijven boeien middels minieme tempo en ritmeveranderingen. Black metal adepten hebben eigenlijk niet meer nodig om zich pijlsnel richting platenboer te begeven, of je moet al deze split’s al in je rekken hebben staan.

Luc Ghyselen (90)

Zazen Sounds ZZS 089

Tracklist: 1. Arcana Of The Higher Principles 2. Deus Inversus 3. Ancient Warlust 4. Outro 5. Intro 6. Tophet 7. Winds Ov Decay 8. Pentagram Sacrifice 9. Tophet (Industrialised By Preemptive Strike 0.1) 10. Outro 11. Intro 12. Nighthunter 13. I’m Demon 14. Deep Cut Into The Open Wound Of Mankind