Therion: Sirius B (re-issue)

Gelijktijdig met ‘Lemuria’ verscheen ook ‘Sirius B’ van Therion. – Wie doet het hen eigenlijk nog na: twee albums van hetzelfde hoogstaande niveau afleveren op één en dezelfde dag? – Terwijl ‘Lemuria’ krachtiger klinkt en misschien meer “het ding” is van de pure metal fanaten, is ‘Sirius B’ inderdaad iets meer symfonisch en worden de opera kenmerken iets meer aangewend dan tijdens ‘Lemuria’. En toch, als wij echt moeten gaan kiezen tussen deze beide albums, dan kiezen we hoogstwaarschijnlijk voor deze ‘Sirius B’. Het is vooral het feit dat we bij dit album net een iets beter gevoel hebben qua dynamiek, qua structuur en qua opbouw van de nummers, zonder dat we ‘Lemuria’ willen te kort doen. Maar dat is natuurlijk ons gevoel, en misschien denkt u er net anders over. In ieder geval zorgt Therion – Christofer Johnsson (gitaar, mandoline), Kristian Niemann (gitaar, mandoline) en Johan Niemann (bass) – ook op ‘Sirius B’ voor een pak schitterende composities. Wat wel opvalt is dat Kristian voor een pak meer bijdrages aanlevert op gebied van songwriting, vier in dit geval. Toch zorgen die tracks niet meteen voor een stijlbreuk met de door Christofer aangeleverde nummers. En net als op ‘Lemuria’ komen ook nu weer een heel pak extra muzikanten en vocalisten aandraven om het geheel van muziek en stemmenpracht te voorzien. Je hoeft beide albums niet samen te gaan beluisteren, beiden staan meer dan hun mannetje alleen, en beide albums zijn eigenlijk zo wie zo een “must have” voor iedereen die zich ook maar iet of wat liefhebber durft te noemen van Therion en / of symphonic metal. Zodoende moeten we opnieuw Hammerheart Records feliciteren om ook dit album opnieuw beschikbaar te stellen voor het grote publiek.

Luc Ghyselen (92)

Hammerheart Records HHR 2022-64

Tracklist: 1. The Blood Of Kingu 2. Son Of The Sun 3. The Khlysti Evangelist 4. Dark Venus Persephone 5. Kali Yuga, Pt. I 6. Kali Yuga, Pt. II 7. The Wondrous World Of Punt 8. Melek Taus 9. Call Of The Dagon 10. Sirius B 11. Voyage Of Gurdjieff (The Fourth Way)