Therion: Voivin (re-issue)

‘Voivin’, het zevende officiële full-album van het Zweedse Therion, werd origineel in 1998 op de de markt gebracht en is misschien wel hét must have album geworden van deze band indien je houdt van symphonic metal met pakken bombast en veel accenten die we ook in opera aantreffen. Mastermind Christofer Johnsson schreef het complete album in zijn dooie eentje en nam het op met hele reeks studio muzikanten en vocalisten. Het bleek een echte voltreffer te zijn en een volledige muzikale kentering voor Therion die oorspronkelijk in 1988 werd opgestart als death metal band. Van death metal is op dit elf tracks tellend album helemaal geen sprake meer. De composities staan als een huis en worden uitgevoerd door een pak heel bekwame en veelzijdige musici, maar het is de vocale sterrenpracht die hier met de meeste aandacht gaat lopen, en dat zonder dat we de prachtige muzikale omlijsting willen minimaliseren. Nummers als opener ‘The Rise Of Sodom And Gomorrah’ (wordt ook nog steeds veel gebracht tijdens live concerten van Therion), ‘Clavicula Nox’ of the ballade ‘Eye Of Shiva’ zijn misschien dé uitgangsborden voor dit album, maar de overige acht tracks moeten daar eigenlijk niet voor onder doen. Wie om, wat voor reden dan ook – te jong, nog niet bekend met Therion, … –, dit album vol symfonische pracht nog niet aan zijn collectie heeft toegevoegd krijgt nu een uitgelezen kans om een pak hemelse schoonheid op het gebied van uitmuntende vocalen en prachtige composities aan zijn / haar collectie toe te voegen. Dank u wel Hammerheart Records, dank u wel Therion!

Luc Ghyselen (90)

Hammerheart Records HHR 2022-61

Tracklist: 1. The Rise Of Sodom And Gomorrah 2. Birth Of Venus Illegitima 3. Wine Of Aluqah 4. Clavicula Nox 5. The Wild Hunt 6. Eye Of Shiva 7. Black Sun 8. The Opening 9. Morning Star 10. Black Diamond 11. Raven Of Dispersion