Daidalos: The Expedition

Tobias Püschner, je misschien bekend als drummer van Revolt, is de man achter Diadalos, dat hij in 2020 in het leven riep. Op dit eerste full-album onder de naam Diadalos probeert hij ons duidelijk te maken wat zijn visie is op symphonic dark metal. Hij schreef elk nummer eerst exclusief voor piano. Pas later volgden het orkestrale gedeelte, en nog later arrangeerde hij de nummers voor drums, bass en gitaar. Muzikaal kan je Daidalos situeren in het straatje van o.a. Wintersun, Dimmu Borgir en / of Fleshgod Apocalypse, waarbij deze laatste band misschien over de meeste muzikale raakvlakken beschikt. ‘The Expedition’ is een concept geworden waarvoor het boek Captain Sir John Franklin’s Lost Expedition als inspiratie telt. – Dit was een Britse noordpool expeditie die in 1845 vanuit Engeland vertrok. Van de honderdennegenentwintig deelnemers werd niemand meer terug gezien! – In de negen schitterende composities schetst Tobias zodoende de (wan)hoop, het verdriet, het lijden, … van die mensen. Dat Tobias Püschner (vocals, drums, piano, orkestratie) dit niet allemaal in zijn eentje klaarde, spreekt bijna voor zich en hij nodigde dan ook een aantal bevriende muzikanten uit om dit werkstuk in zijn volle glorie te laten schijnen. Zo maken Martin Simon (bass/backing vocals), Fabio Rossi (lead gitaar), Francesco Petrelli (gitaar) en Noga Rotem (koor vocals) hier hun opwachting. De mooi opgebouwde nummers kennen een pak wendingen in tempo, ritme, kracht, agressie en dreiging zodat onze aandacht nergens de kans krijgt om weg te glippen. Wat ons ook enorm bevalt is het feit dat we elke nieuwe luisterbeurt nog accenten horen langskomen die ons eerder niet opgevallen waren. Met andere woorden: ‘The Expedition’ is geen hapklare brok geworden, maar een werkstuk dat je steeds beter en dieper leert kennen. Wie houdt van donker getinte symphonic metal, waarin je elementen waarneemt uit zowel black metal als melodic death metal zal een ferme kluif hebben aan dit debuut onder de naam Daidalos. Wij zijn intussen vrij vertrouwd geraakt met dit intense en beklijvende werkstuk en kijken al uit wat de toekomst zal brengen voor Daidalos.

Luc Ghyselen (94)

Rockshots Records / Extreme Metal Music

Tracklist: 1. The Expedition 2. Icewind 3. Sail Into The Stars 4. Stormwind 5. Married To The Sea 6. The Empress 7. Poem In The Snow 8. Northlight 9. My Melancholy