Toxik: Dis Morta

Het Amerikaanse Toxik is er reeds sinds 1985. Eerst als Tokyo, dan als Mantikor maar nog binnen het eerste jaar van het bestaan koos men voor Toxik als bandnaam. In 1992, na twee goed ontvangen full-albums, hield Toxik het toch voor bekeken. Er was ook nog een korte opflakkering in 2007, maar het duurde uiteindelijk tot in 2013 vooraleer Toxik opnieuw een feit was. Na een drietal ep’s is het gezelschap nu eindelijk aan een derde full-album toegekomen al kan enkel gitarist Josh Christian zeggen dat hij op elke release van de partij is. Tegenwoordig hoor je ook Jim DeMaria (drums), Shane Boulos (bass), Ron Iglesias (vocals, gitaar) en Eric van Druten (gitaar). ‘Dis Morta’ is, naar eigen zeggen dan toch – wij van MUSIKA hebben de eerste full-albums niet in onze collectie steken –, het stevigste album van de drie. Je krijgt tien tracks te verwerken die een mix laten horen van thrash metal en speed metal maar dan wel met een dikke technische rand. Wij gaan eerlijk zijn, we missen iets. Wat precies weten we niet direct, we kunnen er onze vinger niet exact opleggen. Of klinkt het geheel te technisch naar onze smaak, dat zou ook wel eens kunnen. Want, als we denken aan speed metal en thrash metal denken wij vooral aan vuil en agressief klinkend energiek metal geweld. Voeg daaraan toe dat de heren tijdens een paar tracks ook nog werken met soundscapes die wij alvast niet weten te smaken en je begrijpt onze frustraties. Kortom, hoe goed, stevig en krachtig de heren van Toxik zelf vinden dat deze ‘Dis Morta’ klinkt, ons doet het album heel weinig. We zijn er dan ook van overtuigd dat je je zuurverdiende euro’s beter aan andere werkstukjes uit geeft. Spijtig, we hadden het graag anders gezien.

Luc Ghyselen (60)

Massacre Records MASDP 1213

Tracklist: 1. Dis Morta 2. Feeding Frenzy 3. The Radical 4. Power 5. Hyper Reality 6. Creating the Abyss 7. Straight Razor 8. Chasing Mercury 9. Devil In The Mirror 10. Judas