Hatriot: The Vale Of Shadows

Het Amerikaanse Hatriot staat, sinds de opstart in 2010, geboekstaafd als thrash metal band. Met ‘The Val Of Shadows’, het vierde full-album van de band komt daar toch wat verandering aan te pas, want wij hebben zo de indruk dat de heren toch een heel stevige scheut death metal in de blender hebben gekapt. Het lijkt ons de sound van de band ten goede te komen, want vanaf de eerste tonen van opener ‘Horns & Talos’ voelen wij ons alvast heel goed in ons vel. De heren – Cody Souza (bass, lead vocals), Kosta Varvatakis (gitaar), Kevin Paterson (gitaar, vocals) en Nick Souza – geven er immers meteen een stevige lap op en grijpen ons danig bij het nekvel. Na heel wat variatie in zowel kracht, tempo en ritme laten ze ons pas los na de laatste tonen van de heel dynamische afsluiter ‘Hymn For The Wicked’ om ons dan totaal uitgewrongen in een hoekje te droppen. Want alhoewel de heren beslist mooie variaties brengen, blijft het eindresultaat een snoeihard geheel met vooral veel agressie en schuimbekkende kracht. Echt vernieuwend durven we de sound van Hatriot niet te noemen, daarvoor blijven ze toch iets te trouw tussen de vrij mooi afgebakende paden van thrash metal en death metal kiezen, maar ze verbazen ons wel een beetje met hun, voor hen dan toch, wat veranderde aanpak. Hadden we al gezegd dat het kwartet ook voor een superbe rustig moment kiest middels het melodieuze instrumentale ‘Murderers Tranquility’? Het nummer is misschien toch een beetje de vreemde eend in de bijt. Hoe dan ook zullen liefhebbers van vooral thrash metal, maar ook van death metal, met het nieuwste album van Hatriot iets hebben om naar uit te kijken.

Luc Ghyselen (82)

Massacre Records MASDP 1211

Tracklist: 1. Horns & Halos 2. The Hate Inside 3. Forceful Balance 4. Verminious And Vile 5. Clemency Denied 6. The Twenty Fifth Hour 7. Only Red Remains 8. Mark Of The Tyrant 9. Vale Of Shadows 10. Murderous Tranquility 11. Hymn For The Wicked