Hellevaerder: In De Nevel Van Afgunst

Het Nederlandse black metal gezelschap Hellevaerder werd in 2017 opgestart, maar hield het eigenlijk doodstil tot in 2018. Pas dan volgden aan paar demo’s, een single, een compilatie en een split (met Perfide). Nu komt het vijftal – Miranda Visser (vocals), Arjen Kleiss (gitaar), Bas Cuperus (gitaar), Rene Meijer (bass) en Daan Bleumink (drums) – naar buiten met een eerste full-album. ‘In De Nevel Van Afgunst’ telt zeven tracks waar dreiging, kilte en duisternis de boventoon voeren. Het gezelschap gaat er alvast stevig, rauw, ruw en heel energiek tegenaan. Niet dat het gezelschap geen tempo en ritmewisselingen weet in te bouwen, maar de gedreven en energieke sound neemt toch de bovenhand. De teksten worden in het Nederlands gebracht wat voor ons een klein voordeeltje is, al moet je soms goed luisteren om de teksten te verstaan tijdens de rauwe en ruwe grunts die Miranda uit haar weet te persen. Hellevaerder kiest dus overduidelijk voor een heel rauwe en ruwe versie van black metal en laat zo goed als geen ruimte toe voor tierlantijntjes en / of vernieuwing. Dat het gezelschap ook zo goed als geen ruimte laat voor wat licht in deze gitzwarte duisternis, spreekt bijna voor zich. Zo is ‘In De Nevel Van Afgunst’ een heel dreigend, krachtig, en furieus genre gebonden album geworden dat black metal fanaten een tijdlang zoet moet houden. Ons echt volledig overtuigen doet Hellevaerder niet, maar op zo’n debuutalbum kan het gezelschap alvast verder bouwen.

Luc Ghyselen (76)

Zwaertgevegt

Tracklist: 1. Je Bent Niks Waard 2. Donder Dwalen 3. Uit Het Vuur Getrokken 4. In De Nevel Van Afgunst 5. Nieuw Licht 6. Gemarteld En Verdronken 7. Vergeten, Verloren