Christian Death: Evil Becomes Rule

Het Amerikaanse Christian Death wordt zo een beetje beschouwd als de grondlegger van death rock / gothic metal in de V.S. Dat de band geen onbeschreven blaadje is, kan je achterhalen als je de biografie van de band erop na slaat. Wij gaan het hier heel kort houden wat dat betreft. Christian Death werd in 1979 opgestart door Rozz Williams die reeds na het eerste full-album, ‘Only Theatre Of Pain’ (1982) de band verliet. Daarna volgde tot zijn overlijden in 1989 een “gevecht” over de naam Christian Death, met zijn voorstanders en tegenstanders dus, want ondertussen was gitarist / vocalist Valor de drijvende kracht achter de band geworden en zorgde hij voor een aantal nieuwe albums. Ook daarna schudde de band nog dikwijls op zijn vestingen en kreeg de band ook heel wat haters over zich heen zodat zelfs een verhuis naar Londen een tijdlang in de annalen geschreven staat. Met deze ‘Evil Becomes Rule’ is Christian Death ondertussen aan zijn twintigste full-album aangekomen, als we de tel nog een beetje juist kunnen inschatten. Liefhebbers van het (sub)genre zullen hier alvast een tijdlang zoet mee gehouden worden. Wij hebben er eigenlijk toch onze, stevige, bedenkingen bij want hun gothic sound met invloeden van glam metal en punk overtuigt ons niet. Daar zitten vooral de matige songs en de al even matige vocalen voor veel tussen. Je kan hun sound misschien het best omschrijven als slepende, trage doom gerichte riffs met veel elektronica of synthesizers die horror-achtige sound neer zetten die ons vooral schatplichtig lijkt aan werk van bijvoorbeeld David Bowie in zijn jaren zeventig periode. ‘Evil Becomes Rule’ telt elf tracks en wordt opgenomen door Valor (vocals, gitaar, cello, viool, piano, keyboards, percussie), Maitri (vocals, bass) en Pao (drums). Naar het schijnt zijn de live shows van de band – waar dan ook nog gitarist Chuck Lenihan aan d eline-up wordt toegevoegd – meer dan de moeite waard. Wij hopen in ieder geval dat die van betere kwaliteit zijn dan wat wij te horen krijgen op deze ‘Evil Becomes Rule’, want dit album raakt ons zo goed als nergens.

Luc Ghyselen (40)

Season Of Mist

Tracklist: 1. The Alpha And The Omega 2. New Messiah 3. Elegant Sleeping 4. Blood Moon 5. Abraxas We Are 6. The Warning 7. Beautiful 8. Rise And Shine 9. Evil Becomes Rule 10. Who Am I (Part 1) 11. Who Am I (Part 2)