Shovel: Shovel

Shovel is een Duits viertal afkomstig uit Berlijn. Ze brengen met een gelijknamig album hun debuut uit via Argonauta Records. Het label staat garant voor kwaliteit voor alles wat zich in een doom / sludge sfeertje begeeft en Shovel past in dit rijtje maar brengt niettemin toch een ander geluid. Shovel laat immers enkel andere stijlen binnensijpelen in hun muziek zoals black metal elementen maar evenzeer hardcore invloeden en niet in het minst eerder psychedelische uitstapjes. Kortom, ze zorgen voor een brede waaier aan invloeden en stijlen maar slagen er naar ons gevoel uitstekend in om dit alles te laten blenden. De zang is vrij hoog en rauw en zorgt voor een als het ware waanzinnige sfeer. Qua zang moeten we geregeld denken aan ons vaderlandse Pothamus bijvoorbeeld als we dan toch voor enige vergelijking moeten gaan. De muziek verschilt echter enorm. Waar Pothamus eerder log en loodzwaar klinkt (typisch sludge) gaat Shovel vaak veel meer up-tempo spelen en schakelen de gitaren geregeld naar meer snerpende riffs. Bij ‘IV. A Case Against Optimism’ maken de heren er naar het einde van het nummer toe een heerlijk opzwepend spelletje van door dezelfde riff steeds een trap sneller te spelen om dan uiteindelijk weer traag slepend te eindigen. De nummers zijn allemaal mooi opgebouwd hetgeen resulteert in vrij lange nummers die allemaal vlot de vijf minuten en meer halen maar elk stuk voor stuk boordevol variatie zitten en het geheel boeiend weten houden. Uitschieter voor ons is ‘The Fall Of The Sun’ dat heel erg rustig akoestisch begint om dan los te barsten. Enigszins bizar is het feit dat elk nummer een romeins cijfer bevat dat de titel voorafgaat maar dat in een compleet andere volgorde staat. Zo begint de plaat bijvoorbeeld met ‘VII. Havoc’ om te eindigen met ‘II. The Lake’. Geen idee wat de bedoeling erachter is maar als het is om ons in verwarring te brengen, dan is dat aanvankelijk zeker gelukt. Hoe dan ook, Shovel heeft naar ons aanvoelen een debuutplaat uitgebracht om “U” (in hoofdletters) tegen te zeggen. Wie houdt van bands à la Amenra en aanverwanten moet deze Shovel zeker eens een luisterbeurt gunnen. Al durven we ergens denken dat Shovel net zoals wel vaker in het sludge gebeuren vooral live bij de keel grijpt. Wij zijn in ieder geval benieuwd om dit viertal eens live aan het werk te kunnen zien. In afwachting staat Shovel hier nog even op repeat.

K.H. (88)

Argonauta Records

Tracklist: 1. VII. Havoc 2. V. Mære 3. VI. Scars Of A Dark Past 4. I. The Void 5. III. The Fall Of The Sun 6. IV. A Case Against Optimism 7. II. The Lake (feat. Vassilis Avgoustakis)